Cel mai vârstnic om din Argeș are 108 ani
Longevivul argeșean se numește Alexandru Zanfirescu și trăiește în Costești.

30 Aprilie 2020, 10:07
După ce a supraviețuit celor două războaie mondiale, precum și Gripei Spaniole, acum, trece printr-o nouă încercare.
Pandemia noului coronavirus. Tot aici trăiește și maiorul Dumitru Dinu de 101 ani.
În județul Argeș trăiesc în prezent nouă veterani de război care au 100 de ani sau chiar mai mult.
Decanul de vârstă al acestora este din zona de sud a Argeșului, de la Costești.
Este plutonierul-adjutant (în retragere), Alexandru Zanfirescu. Veteranul va împlini, peste puțin timp, de Sfântul Ilie, respectabila vârstă de 108 ani!
Cei nouă eroi au luptat pe front, în veacul trecut, pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.
Ei sunt, acum, cu toții, martorii pandemiei de Covid-19.
Cel mai vârstnic, este plutonierul-adjutant (rtr.) Alexandru Zanfirescu, veteran din Al Doilea Război Mondial. S-a luptat întâi cu rușii, apoi cu comuniștii și, mai târziu, cu soarta. A supravieţuit de fiecare dată.
Amintirile argeșeanului de pe front sunt multe. Câteva întâmplări sunt relatate în albumul „100 de ani de viață. 100 de ani de istorie” prin care Armata Română face cunoscute crâmpeie din viața unor bravi români care au împlinit în anul Centenarului (2018) vârsta de 100 de ani.
„Condiţiile pe front erau foarte grele. Ca mâncarea să ajungă în prima linie, de multe ori, ţinea de noroc. Dacă noi ne deplasam mereu, când veneau bucătarii noaptea, cu căruţa cu mâncare, nu ne găseau, o vărsau şi se întorceau. Foarte mult răbdam și de sete. Fiecare avea câte un bidon de apă de 800 de mililitri. Într-o oră, rămâneam fără. Stăteam în lanul de grâu în arşiţa soarelui, morţi de sete. Buzele ni se făcuseră numai răni. Am găsit, la un moment dat, o baltă. Vedeam microbii în ea şi tot m-am repezit şi am băut”, a povestit Alexandru Zanfirescu.
Cu ocazia zilei veteranilor de război, marcată pe 29 aprilie, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – filala Argeș, împreună cu Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități – sucursala Argeș au depus câte o coroană la Cimitirul Eroilor din Pitești.
Reprezentanții asociațiilor, care au păstrat un moment de reculegere, în semn de omagiu pentru eroii patriei, s-au conformat restricțiilor impuse de starea de urgență, prezentându-se la monument cu măști de protecție.
„La 29 aprilie îi omagiem pe cei pentru care apărarea ţării a fost crezul suprem, pe cei care și-au respectat legământul față de patrie: veteranii de război! Chiar dacă astăzi (n.n., ieri) nu îi putem onora așa cum ar merita, trebuie să avem respect pentru cei care au plătit cu sângele propriu libertatea noastră! Respect etern eroilor noștri!”, a declarat Dan Arsenescu, vicepreședinte al celor două asociații.
La nivel național, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război (ANVR) însumează 4.098 de veterani de război și 104 văduve de război. Filiala Argeș a ANVR, cu cinci subfiliale (Pitești 1, Pitești 2, Câmpulung, Curtea de Argeș și Costești) are în evidență 92 de veterani de război și aproximativ 1.300 de văduve de război și de urmași ai veteranilor de război.
Să le urăm tuturor sănătate, și să depășească cu bine și această încercare a vieții!
Sursa: Constantin Pasol
Foto: ziarulargesul.ro