Globuri unicat şi pline cu poveşti de iarnă sunt create în Atelierul de Murano şi Vitri
Despre globurile de Crăciun se ştie că au o istorie de mai bine de un secol şi jumătate. Ele îşi au originea în Europa, într-un orăşel montan din Germania, fiind descoperite în anul 1847, când un sticlar din acel orăşel a creat primele globuri de sticlă în formă de fructe pentru a împodobi pomul de Crăciun.

10 Decembrie 2019, 10:16
În curând aceste ornamente unice de Crăciun s-au împrăştiat de-a lungul Europei, iar în anul 1880 au ajuns şi în America.
De-a lungul anilor, acestea au primit forme şi dimensiuni diferite; şi parcă fiecare glob pe care îl aşezăm în pomul de Crăciun vrea să spună o poveste. Globuri pline de poveşti interesante au creat şi în acest an Iza Kiss, Andrea Tolgyi şi Maria Teodorescu de la Atelierul de Murano şi Vitri.
"Anul acesta, spre deosebire de anii trecuţi am mers foarte mult pe globuri cu familii formate din 3-4 personaje. Avem şi globuri cu două personaje şi o inimioară, pentru că lumea iubeşte mai mult în perioada sărbătorilor.
Am continuat cu tradiţionalii îngeraşi şi zâne pentru că sunt foarte apreciate, dar şi unele globuri caraghioase, cu o oaie neagră şi un brad roşu, cu purcei înaripaţi care se luptă să ajungă primii la o prăjitură; cu căţei, pisici, elefanţi foarte pofticioşi.
Trei luni am pregătit colecţia aceasta de Crăciun, care însumează în jur de 400 de globuri. Figurinele le realizăm, ca pe cele pe care le montăm în pandantive sau în cercei, doar că cele care intră în globuri sunt fixate pe o bază din lut realizată şi pictată tot de noi.
Acestea sunt introduse cu ajutorul unor pensete, este nevoie de foarte multă răbdare şi atenţie pentru că nu doar le introducem în glob, ci le fixăm într-o poziţie în care ele să comunice între ele. Este un proces care nu iese întotdeauna din prima.
Globurile pe care le realizăm noi merg foarte bine drept cadou individual, pentru cineva drag. Mai mult decât atât, din feedback-ul pe care îl primim de la clienţii noştri, ele sunt păstrate ca obiect decorativ aşezat pe undeva prin casă pe tot parcursul anului. În căsuţa noastră sunt reunite două ateliere: Vitri şi Atelierul de Murano. Noi funcţionăm în formula aceasta şi în spaţiul nostru de lucru din Palatul Jósika.
Am ales să ne reunim atelierele pentru că şi Maria de la Vitri, dar şi Andreea şi cu mine de la Atelierul de Murano lucrăm cu produse din sticlă, care merg foarte bine împreună şi putem realiza o expunere unitară", a declarat Iza Kiss.
Dacă în globurile Izei şi Andreei găsim o serie de poveşti jucăuşe, cu prinţese, oameni de zăpadă, purceluşi înaripaţi, câini, arici şi alte animăluţe, desenele şi picturile realizate de Maria Teodorescu pentru colecţia ei de globuri te duc cu gândul la satul bunicilor, la tradiţiile care dau farmec sărbătorilor de iarnă.
"Am dorit să realizez o colecţie de Crăciun unicat. Pe lângă pictură şi desenul care este al meu şi este unic am dorit să schimb ceva la tehnică. Globurile mele, faţă de cele clasice, au în parte fondul făcut pe interior în culori de ulei. Aşa rămâne strălucirea sticlei. Iar detaliile din exterior sunt realizate în culori de vitraliu, care strălucesc mult mai mult decât nişte culori obişnuite de apă.
Mă inspir în special din satul transilvănean, albumul meu de inspiraţie e plin de case transilvănene, am şi câteva modele cu colindători. Am creat şi clopoţei din sticlă. Pe ei am pictat căsuţe şi fulgi de nea, dar şi trenuleţ! Ceea ce oferim noi cumpărătorilor e şi o amintire frumoasă, mulţi au devenit chiar colecţionari ai produselor noastre.
Am reuşit să ne creem o serie legături, tocmai pentru că fiecare produs este făcut cu drag", a declarat Maria Teodorescu.
Pe lângă beteala strălucitoare şi instalaţiile cu luminiţe colorate, globurile se numără printre primele decoraţiuni de Crăciun care ne ajută să creem o atmosferă specială, de care să se bucure întreaga familie.
Sursa: rador
Foto: commons.wikimedia.org