Oraşul săpat în stâncă: De la sărăcie lucie la faimă mondială
Lumină de la lumânare, baie fără uşă, televizor nu există, nu pare a fi un hotel de lux şi, totuşi, "Sextantio - Le Grotte della Civitá" oferă asemenea camere, la preţul de minimum 150?/noapte.

11 Martie 2020, 09:37
Cândva "ruşinea Italiei", oraşul Matera a urcat în topul destinaţiilor turistice. Capitală Culturală Europeană în 2019, oraşul a fost şi locul în care s-au realizat mai multe producţii cinematografice. Matera este în sudul Italiei. Oraşul este cunoscut în toată lumea pentru aşezările rupestre, aşa-numitele "Sassi ". În locurile amenajate în stâncă trăiau pe vremuri familiile sărace de ţărani. În prezent, aceste construcţii neobişnuite atrag turişti din întreaga lume. Pentru a le salva de la distrugere, Daniele Kihlgren a consolidat şi a transformat 18 grote de acest fel într-un hotel de lux. Sala de mic dejun a fost cândva o biserică rupestră. "Conservarea a fost extrem de importantă pentru noi. Totul trebuie păstrat aşa cum era. Numai podelele au fost înlocuite pe alocuri, dar s-a folosit material original." - a declarat Kihlgren. Lumina pătrunde în încăperi numai prin ferestre minuscule şi uşi. Pereţii, tavanele şi podelele sunt realizate din nisip şi tuf (tip de rocă sedimentară). Puţinele piese de mobilier provin de la foştii locatari, singurul compromis este cada. "Instalaţiile sanitare sunt una din marile noastre probleme. În peşteri, în anii' 50 nu exista apă curentă. Dar într-un hotel este nevoie de apă şi de baie" - a adăugat Daniele Kihlgren. La mijlocul anilor '20, din cauza suprapopulării şi a malariei, cavernele au fost evacuate forţat. Mult timp, au fost date uitării. Situaţia s-a schimbat în 1993, când Sassi di Matera a fost declarată parte a Patrimoniului UNESCO. Aşezarea a devenit o atracţie turistică. De la muzeul local turiştii află în ce condiţii mizere îşi duceau traiul locuitorii aşezării. Din exterior, camerele de hotel nu ies în evidenţă, acestea fiind situate de-a lungul unei străzi din centrul vechi, după modelul "Albergo Diffuso". În ciuda preţurilor, care variază între 150 şi peste 1.000 de euro pe noapte, turiştii preferă grotele de lux din Matera.
"Este ceva unic şi în asemenea cazuri plăteşti unicitatea" - spune un client. "Este original şi este frumos să stai la lumina lumânării. Dar, bineînţeles, este şi periculos, poţi să cazi" - spune un altul. Daniele intenţionează să restaureze şi alte grote din apropiere, dar nu toate vor deveni camere de hotel. Intenţia sa este, în primul rând, conservarea aşezării.
RADOR
Foto: Pixabay