Vergeturile post-partum - de ce să nu ne fie „rușine” de ele
Hashtagul #postpartum creează un trend pe internet. Multe mame își fac fotografii după ce au născut, pentru a dezvălui urmele lăsate de sarcină și astfel arăta lumii realitatea vieții unei mame.

04 Octombrie 2020, 07:26
Pe Instagram și Twitter, mamele din întreaga lume își fac poze cu abdomenul, pentru a arăta efectele sarcinii... departe de imaginile pline de farmec ale vedetelor publicate în reviste. Scopul acestei inițiative este de a ajuta femeile să își asume o mai bună responsabilitate pentru corpul lor, care a fost modificat de nașterea copilului lor.
Într-adevăr, o sarcină duce la multe transformări corporale. Printre altele, mamele văd că apar kilogramele în plus, uneori o linie maro în stomac, și mai ales vergeturile.
Vergeturile: ce sunt acestea?
Vergeturile pe care le vedem că apar la suprafața pielii corespund unei rupturi din dermă. Ele apar atunci când epiderma a suportat o tensiune rapidă și semnificativă. De asemenea, sunt favorizate de schimbarea hormonală. În cazul nostru, aici: sarcina.
Vergeturile se formează în principal pe abdomen sau pe lateral, de obicei în al treilea trimestru de sarcină. O o aparență albă sau puțin purpurie. În unele cazuri, acestea iau culoarea pielii, în timp.
Vergeturile: cum să preveniți apariția lor?
Există câteva sfaturi pentru a preveni apariția vergeturilor pe corp. În primul rând, este recomandat să vă hidratați bine pielea zilnic, în special în zonele cu risc (abdomen, coapse sau chiar sâni).
Pentru a preveni formarea urmelor care sunt adesea considerate inestetice, viitoarelor mame li se recomandă să-și urmărească greutatea, pentru a preveni ca pielea să fie prea întinsă.
Vergeturile: ce tratamente există?
Există mai multe metode pentru a reduce vizibilitatea vergeturilor. În primul rând, sunt disponibile creme anti-vergeturi.
De asemenea, este posibil să faceți o microdermabraziune (metoda mecanică de exfoliere) pentru a stimula elasticitatea pielii. Efectuarea de sesiuni cu laser le face și mai puțin vizibile. Cu toate acestea, ele nu dispar.
Depresia postpartum: ce este?
Cu toate acestea, semnele sarcinii nu sunt întotdeauna doar asupra corpului. Modificările hormonale sunt, de asemenea, importante și pot duce la dificultăți psihologice semnificative. Într-adevăr, unele mame se pot simți și foarte deprimate după naștere.
Depresia postpartum este destul de dificil de diagnosticat, deoarece mamele nu îndrăznesc sau nu reușesc să-și exprime disconfortul. Această tulburare poate apărea săptămâni sau chiar luni după naștere. Spre deosebire de baby blues, este considerată o boală care necesită un management adecvat.
Iată simptomele de recunoaștere a depresiei postpartum:
- dificultăți de atașare de copil;
- pierderea interesului pentru hobby-urile și activitățile desfășurate anterior;
- pierderea poftei de mâncare;
- anxietate extremă;
- frica / sentimentul de a fi o mamă rea;
- tulburări de somn;
- gândurile de sinucidere.
Foto: Pixabay