-

Pagubele provocate de încălzirea globală în Mediterana ameninţă "sănătatea şi mijloacele de subzistenţă" ale populaţiilor

Bazinul mediteranean este deosebit de vulnerabil la încălzirea globală şi riscă să sufere pagube care "pun în pericol sănătatea şi mijloacele de subzistenţă" ale populaţiilor, potrivit unui raport, relatează AFP.

"Viitorul Mediteranei se află într-un moment crucial", a subliniat în timpul prezentării "Raportului privind starea mediului şi a dezvoltării în Mediterana" (RED 2020) François Guerquin, directorul Plan Bleu, o organizaţie din cadrul Programului ONU pentru Mediu şi Planului de acţiune pentru Mediterana (MAP, care reuneşte cele 21 de ţări riverane şi Uniunea Europeană).

"Se preconizează că exploatarea resurselor şi a organismelor, poluarea şi schimbările climatice vor exacerba fragilităţile preexistente (...), punând în pericol sănătatea şi mijloacele de subzistenţă", conform raportului, a cărui versiune anterioară datează din 2009.

Astfel, 15% din decesele din bazinul mediteranean sunt deja atribuite unor cauze legate de mediu ce pot fi prevenite, potrivit datelor compilate.

Totodată, zona este deosebit de expusă schimbărilor climatice, observându-se o încălzire "cu 20% mai rapidă decât media globală", indiferent dacă este vorba de temperatura ambientală sau de cea a apei.

Aceste schimbări au consecinţe directe, fie că este vorba despre precipitaţii (care ar urma să se reducă cu până la 30% până în 2080), o prelungire a sezoanelor incendiilor, proliferarea speciilor invazive care ameninţă biodiversitatea şi pescuitul, sau creşterea nivelului mării, care ar putea atinge de la 0,5 până la 2,5 metri până la sfârşitul secolului.

Acest ultim fenomen ameninţă populaţia din zonele de coastă, adică o treime din cei aproximativ 510 milioane de locuitori ai ţărilor din bazinul mediteranean.

În plus, "marea majoritate a siturilor patrimoniului cultural se află în zonele de coastă şi la joasă altitudine", a declarat Guerquin, în condiţiile în care regiunea este cea mai importantă destinaţie turistică din lume. Acest lucru accentuează şi alte presiuni asupra mediului, precum urbanizarea litoralului, deşi reprezintă în medie 11% din PIB.

"În pofida eforturilor, ţările din bazinul mediteranean nu sunt pe drumul cel bun şi traiectoriile actuale trebuie neapărat modificate", a spus Gaetano Leone, coordonatorul PAM.

"Tranziţiile către traiectorii durabile necesită schimbări fundamentale în comportamente la toate nivelurile şi în toate domeniile, principalii factori care determină creşterea presiunilor şi a degradărilor fiind modelele noastre de producţie şi consum", conchide raportul.

Sursa: AGERPRES