-

Zimbrul a fost scos din lista speciilor vulnerabile

Zimbrii nu mai sunt considerați o specie vulnerabilă datotrită muncii de conservare care are loc constat în Europa, România fiind printre puținele țări cu zimbri în libertate.

Rezultatul conservării pe termen lung a speciei zimbru (Bison bonasus) este creșterea populației de la aproximativ 1.800 în 2003 la peste 6.200 în 2019, justificând trecerea de la vulnerabil la aproape amenințat în lista roșie a specillor conform IUCN.

Specia era mai rară decât rinocerul negru și a supraviețuit doar în captivitate la începutul secolului al XX-lea. S-a început reintroducerea zimbrului în sălbăticie în anii 1950, iar în România în 2012.

Cele mai mari subpopulații se găsesc acum în Polonia, Belarus și Rusia, dar doar opt dintre ele sunt suficient de mari pentru a fi viabile genetic pe termen lung.

Specia rămâne dependentă de măsurile de conservare în curs, cum ar fi translocările zimbrilor în habitate optime pentru a crea populații viabile și promovarea coexistenței om-zimbru.

În România sunt acum mai mult de 100 de exemplare de zimbri în sălbăticie în trei zone diferite: Parcul Natural Vânători Neamț, Munții Făgărș și Munții Țarcu.

Cea mai mare populație, de peste 65 de exemplare, se află în Munții Țarcu prin inițiativa Rewilding Europe și WWF România.

Zimbrii de aici au fost aduși din rezervații și centre de reproducere din Europa în urma unui proces complex de selecție pentru a asigura diversitatea genetică.

Obiectivul proiectului este de a crea o populație viabilă care se reproduce în sălbăticie și dezvoltă atât biodiversitatea cât și idei de antreprenoriat sustenabil bazat pe ecoturism în comunitățile locale.

Sursa: WWF Romania

Foto: pixabay

Articole înrudite

  • Se mărește familia zimbrilor din Făgăraș

    În premieră națională, Fundația Conservation Carpathia a demarat un program de reintroducere a zimbrului în munții Făgăraș.

  • Zimbrul nu mai este o specie vulnerabilă

    Într-o perioadă provocatore și tumultuosă, avem câteva vești minunate de împărtășit. Datorită lucrărilor de conservare pe termen lung, inclusiv cele realizate de WWF Europa Centrală și de Est și WWF-România, bizonii europeni (Bison bonasus) (sau zimbru) nu mai sunt considerați o specie vulnerabilă în Europa.

  • 13 zimbri vor fi aduşi în zona munţilor Făgăraş

    13 zimbri vor fi aduşi, luna aceasta şi în decembrie, din Germania şi Polonia în zona munţilor Făgăraş, de unde specia a dispărut în urmă cu aproximativ 200 de ani.