Acești oameni trăiesc în interiorul sau adiacent zonelor împădurite din întreaga lume, bazându-se pe diversele servicii ecosistemice furnizate de păduri și specii de pădure pentru mijloacele lor de trai și pentru a-și acoperi nevoile de bază, inclusiv hrană, adăpost, energie și medicamente, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.
Aproximativ 28% din suprafața terestră a lumii este administrată în prezent de popoare indigene, inclusiv unele dintre cele mai intacte păduri din punct de vedere ecologic de pe planetă. Aceste spații nu sunt esențiale doar pentru bunăstarea lor economică și personală, ci și pentru identitățile lor culturale.
Pădurile, speciile de păduri și mijloacele de trai care depind de acestea se află în prezent la răscrucea multiplelor crize planetare cu care ne confruntăm în prezent, de la schimbările climatice, la pierderea biodiversității și la impactul asupra sănătății, social și economic al pandemiei COVID-19.
Astfel, pe 3 martie 2021, Ziua Mondială a Faunei Sălbatice va sărbători mijloacele de trai bazate pe pădure și va căuta să promoveze modele și practici de gestionare a pădurilor și a speciilor sălbatice de pădure care să adapteze atât bunăstarea umană, cât și conservarea pe termen lung a pădurilor, florei și ecosistemelor pe care le susțin și promovează valoarea practicilor și cunoștințelor tradiționale care contribuie la stabilirea unei relații mai durabile cu aceste sisteme naturale cruciale” se arată într-un comunicatul emis de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.
Foto: pixabay