"Apocalipsa insectelor" ameninţă întreaga viaţă de pe Terra, avertizează ecologiştii
"Apocalipsa neobservată a insectelor" ar trebui să declanşeze semnale de alarmă, conform unor ecologişti care afirmă că, dacă nu va fi oprită, vor exista consecinţe profunde pentru omenire şi pentru întreaga viaţă de pe Terra.

18 Noiembrie 2019, 10:11
Un nou raport afirmă că am pierdut jumătate din insecte din 1970 până acum din cauza distrugerii habitatului natural şi folosirii masive a pesticidelor.
Conform raportului 40% din cele 1 milion de specii de insecte cunoscute sunt supuse riscului extincţiei.
Analiza, realizată de unul dintre ecologiştii britanici de frunte, se concentrează în special pe Regatul Unit, ale cărui insecte sunt cele mai studiate din lume.
Ea afirmă că 23 de specii de albine şi viespi au dispărut în ultimul secol, în vreme ce numărul aplicărilor de pesticide aproximativ s-a dublat în ultimii 25 de ani.
Fluturii britanici specializaţi pe un habitat anume s-au redus cu 77% după 1975, iar cei generalişti, cu 46%, conform raportului. Există şi efecte secundare asupra altor animale, cum este de exemplu muscarul sur, care se hrăneşte exclusiv cu insecte zburătoare.
Populaţiile de muscar au scăzut cu 93% din 1967 până acum.
Dar ecologiştii afirmă că insectele pot fi salvate prin introducerea unor obiective ferme de reducere a utilizării pesticidelor şi prin transformarea parcurilor şi grădinilor urbane în locuri mai prietenoase cu viaţa sălbatică.
Savanţii spun că insectele sunt esenţiale pentru toate ecosistemele, în calitate de polenizatori, de hrană pentru alte vieţuitoare şi de agenţi de reciclare a nutrienţilor.
"Nu putem fi siguri, dar, în termeni de cifre, e posibil să ne fi pierdut 50% sau mai mult din insecte după 1970 - ar putea fi mult mai mult", a declarat profesorul Dave Goulson de la Universitatea din Sussex, care a scris raportul pentru Wildlife Trusts.
"Pur şi simplu nu ştim, ceea ce e înspăimântător. Dacă nu oprim declinul insectelor noastre vor fi consecinţe profunde pentru întreaga viaţă de pe planetă [şi] pentru bunăstarea umană". Studiile întinse pe decenii privind populaţiile de insecte sunt puţine, a declarat el.
"Dar greutatea copleşitoare a probelor care există arată că declinul rapid este un fenomen real. Chiar mă îngrijorează când aud oameni spunând că avem nevoie de mai multe studii pe termen lung pentru a fi siguri. Ar fi minunat, dar nu mai putem aştepta încă 25 de ani pentru a face ceva, fiindcă atunci va fi prea târziu".
Gary Mantle, director executiv la Wiltshire Wildlife Trust, a declarat: "Această apocalipsă neobservată ar trebui să declanşeze alarma. Am pus în pericol unele dintre elementele fundamentale de construcţie a vieţii. Însă insectele şi alte nevertebrate îşi pot reveni rapid dacă încetăm să le mai ucidem şi le restabilim habitatele de care au nevoie pentru a înflori. Cu toţii trebuie să trecem acum la acţiune în grădinile, parcurile, fermele şi la locurile noastre de muncă".
Planeta este la începutul celei de a şasea extincţii în masă din istoria ei, cu pierderi enorme raportate deja la animalele mai mari, care sunt mai uşor de studiat. Dar insectele sunt de departe cele mai variate şi abundente animale, depăşind umanitatea de 17 ori.
Colapsuri ale populaţiei de insecte au mai fost raportate în Germania şi Puerto Rico, iar primul studiu ştiinţific global, publicat în februarie, afirmă că declinul general ameninţă cu un "colaps catastrofal al ecosistemelor naturii". Insectele pot fi ajutate să-şi revină prin "re-sălbăticirea" grădinilor şi parcurilor urbane, a declarat Goulson.
"Există potenţial pentru o imensă reţea de habitate propice insectelor întinsă în toată ţara. Deja mulţi oameni aderă la ideea că-şi pot face grădinile mai prietenoase cu viaţa sălbatică prin a mai renunţa un pic la control. Sunt totodată destul de multe consilii locale care au renunţat la pesticide (...) Problema cea mai mare e agricultura - 70% din Regat e suprafaţă agricolă. Indiferent cât de multe grădini le-am face prietenoase cu viaţa sălbatică, dacă 70% din teritoriul rural rămâne preponderent ostil vieţii, atunci nu vom inversa declinul insectelor".
Raportul cere introducerea de ţinte obligatorii pentru reducerea pesticidelor în agricultură şi de ajutoare pentru agricultori pentru a le putea atinge. Acestea ar putea fi finanţate prin taxarea chimicalelor - Suedia are o astfel de taxă încă din 1984, şi în prezent mai au astfel de taxe şi Franţa, Italia şi Danemarca.
Conform unui studiu din 2017, practic toate exploatările agricole şi-ar putea reduce uzul pesticidelor continuând să producă la fel de mult. Studiul a arătat şi că la trei sferturi din exploatări pot fi reduse tratamentele chimice fără a se afecta profitul.
Matt Shardlow, director executiv la asociaţia Buglife, a declarat:
"Chiar ultimele cercetări arată că [în Regatul Unit] habitatele de calitate sunt atât de izolate încât cele mai multe specii de nevertebrate nu se pot deplasa către nord pentru a se menţine într-un context climatic în care să fie capabile să supravieţuiască. Restaurarea reţelelor de habitate pentru insecte este acum prioritatea numărul unu".
Pentru Goulson, ieşirea Regatului din UE face posibilă o schimbare la scară largă: "Orice ar crede oamenii despre Brexit, există această ocazie potenţială de ne revizui complet sistemul agricol (...) Acordarea de fonduri pentru încurajarea naturii şi a altor bunuri publice, în loc de a le acorda pur şi simplu pentru calitatea de proprietar al pământului, este o posibilitate cu adevărat îmbucurătoare".
Sursa: rador
Foto: pixabay.com