Campanie de reîmpădurire în sud-estul munților Făgăraș
Fundația Conservation Carpathia a demarat, pentru al optulea an consecutiv, o amplă campanie de reîmpădurire în sud-estul munților Făgăraș. Va reface păduri degradate de tăieri masive, pe o suprafață totală de 102 de hectare.

16 Aprilie 2020, 09:51
Pandemia COVID-19 reprezintă o provocare și pentru sectorul silvic. Organizarea logistică pentru plantare este mult mai dificilă, dar, cu măsuri de protecție suplimentare, planurile pot fi îndeplinite.
"Anul acesta, la fel ca în ultimii ani, ne-am propus să depășim obiectivul de 100 de hectare reîmpădurite în zona munților Făgăraș, în cadrul proiectului LIFE Carpathia. Zonele vizate sunt grav degradate, iar revenirea pădurii este aproape imposibilă fără intervenție umană.
Gândiți-vă că au trecut atâția ani de la tăiere și gradul de regenerare naturală este, în anumite locuri, sub 10%. Mergem cu o schemă de 4.000 de puieți/hectar și plantăm specii conform altitudinii și a arhivelor vechi, refăcând compoziția naturală a pădurii, cea de dinaintea „molidizării” ample a României, când pădurile cu foioase au fost tăiate și înlocuite cu molid, chiar și la altitudini mici, urmărind doar profitul economic.
Plantarea este una din cele mai bune metode de combatere a schimbărilor climatice! Pădurile naturale sunt mult mai puternice în fața furtunilor, spre deosebire de molid, care este ușor de doborât, cum s-a întâmplat în această primăvară .
Avem 407.600 de puieți pregătiți să devină o nouă pădure în zona Nucșoara (Valea Basa, Zănoguța).", a declarat ing. Mihai Zotta, director conservare Fundația Conservation Carpathia.
Fundația Conservation Carpathia a achiziționat din 2012 până în prezent peste 800 de hectare de parcele tăiate în perioada 2004-2011, pe care le-a plantat cu peste 2.3 milioane de puieți forestieri, cu ajutorul localnicilor, angajați în regim zilier.
Sursa: FUNDAȚIA CONSERVATION CARPATHIA
Foto: pixabay