Pământul se pregăteşte să intre într-o mini-eră glaciară
Pământul se pregăteşte pentru un minimum solar, adică o perioadă în care Soarele va radia mai puţină energie şi căldură decât emite în mod obişnuit spre planeta noastră, subliniază un articol publicat de site-ul de ştiinţă Mashable India.

11 Februarie 2020, 11:50
Ca rezultat al inactivităţii Soarelui, Pământul se va confrunta cu o "mini-epocă de gheaţă", care ar putea aduce ierni extrem de reci şi furtuni de gheaţă în următorii 30 de ani.
Potrivit agenţiei americane NASA, Soarele va atinge în 2020 cel mai scăzut punct al activităţii sale din ultimii 200 de ani.
Pe măsură ce va intra în faza de hibernare, Pământul va experimenta perioade de frig extrem care vor atrage după sine reducerea rezervelor de hrană ale planetei.
Temperaturile medii vor scădea cu un grad Celsius în decursul a 12 luni. Poate că nu pare mult, dar scăderea cu numai un grad are un impact semnificativ la nivelul temperaturilor globale.
Perioadele de minimum solar fac parte din ciclul natural al Soarelui şi au loc o dată la 11 ani.
Cu toate acestea, anul 2020 marchează un caz special, pentru că este începutul unui eveniment extrem de rar, cunoscut sub numele de Marele Minim Solar, fenomen în care energia emisă de Soare scade mai mult decât de obicei.
Fenomenul are loc o dată la 400 de ani.
Expertul Valentina Zarkova de la Universitatea Northumbria din Marea Britanie susţine că perioadele glaciare şi verile umede se vor manifesta până în jur de anul 2053, când activitatea solară se va accelera din nou.
"Instalarea Marelui Minim Solar este deja evidentă în Canada şi Islanda, unde se înregistrează temperaturi scăzute de până la minus 50 grade Celsius", a declarat Valentina Zarkova pentru publicaţia "The Sun".
Ultimul mare minim solar a fost numit Minimul lui Maunder şi a avut loc între anii 1645 şi 1715, când perioadele glaciare au dus la îngheţarea Tamisei şi a canalelor din Amsterdam - fenomen neobişnuit, de exemplu, astăzi.
Perioadele glaciare din timpul Minimului lui Maunder au fost generate de o serie de factori, printre care şi multitudinea de erupţii vulcanice masive.
Oamenii de ştiinţă susţin că următoarea perioadă de Mare Minim Solar va determina o modificare a temperaturilor globale generată de activitatea umană, precum este creşterea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă.
Sursa: rador
Foto: pixabay.com