Pot vedea la 360° simultan şi îşi rotesc urechile la 180°. Iată alte 11 curiozităţi despre CAI
Folosit de când lumea pentru transport, divertisment şi sport, calul şi-a câştigat în timp statutul de "cel mai nobil animal”, reuşind să atragă neconditionat dragostea şi aprecierea oamenilor.

26 Ianuarie 2020, 09:15
Prieten şi totodata ajutor de nădejde, calul a purtat cu responsabilitate omul, încă din cele mai vechi timpuri pe unde şi-a dorit acesta, inclusiv pe câmpurile de luptă. Acesta este locul unde caii şi-au aratat cel mai bine caracterul lor nobil şi spiritul de sacrificiu, motiv pentru care acest animal fascinant îşi găseşte un loc simbolic în aproape toate religiile, mitologiile şi culturile lumii.
Oamenii de ştiinţă afirmă că primul strămoş cunoscut al calului a trăit în urmă cu aproximativ 55 de milioane de ani. Acest cal preistoric a fost denumit Eohippus şi avea patru degete căptuşite pe picioarele din faţă şi trei degete căptuşite pe picioarele din spate.
Iată câteva lucruri inedite despre cai, care ne vor face să îi iubim şi mai mult:
1.Caii au cei mai mari ochi dintre toate animalele terestre. Datorită faptului că ochii unui cal sunt plasaţi în părţile laterale ale capului, aceste animale sunt capabile să vadă la 360 de grade simultan. Aceste animale pot distinge mai bine galbenul şi verdele decât purpuriul şi violetul.
2. Media de viaţă a unui cal este de 25 de ani, însă cel mai longeviv cal pare sa fi fost „Old Billy”, care a trait timp de 62 de ani în secolul XIX, în Statele Unite ale Americii.
3. Un cal poate alerga la numai câteva ore după naştere.
4. Caii beau foarte multă apă, aceştia ajungând să bea chiar şi 90-95 litri de apă pe zi, în zonele călduroase sau aride. Apa reprezintă 50% din greutatea totală a cailor.
5. Dinţii unui cal ocupă o zonă mai mare în cap decât creierul şi sunt cei mai buni indicatori ai vârstei sale. Şi sexul caiilor poate fi stabilit şi după numărul de dinţi: masculii au 40, în timp ce femelele au 36.
6. Un cal poate dormi atât în poziţia culcat, cât şi în picioare.
7. Cei mai rezistenţi cai şi buni alergători sunt consideraţi caii arabi. Aceştia pot să alerge fără oprire 160 de kilometri. Până şi structura scheletică a cailor arabi diferă de a celorlalţi.
8. Există o singură specie de cal domestic, dar în jur de 400 de rase diferite, care sunt specializate în anumite sarcini, de la tragerea vagoanelor până la curse. Doar o singură specie de cai nu a putut fi niciodată domesticită. Este vorba despre Przewalski, din Mongolia.
9. Caii îşi folosesc urechile, ochii şi nările pentru a-şi exprima starea de spirit.
10. Cea mai rapidă viteză de sprint a unui cal înregistrată până în prezent a fost de 88 km pe oră. Marea majoritatea a cailor înregistrează în galop o viteză de circa 44 km/oră.
11. Primul cal clonat a fost din rasa Haflinger, în Italia, în anul 2003.
Foto: Pixabay