-

Oasele persoanelor vegane sunt mai fragile

Persoanele care nu consumă carne, în special veganii, sunt mai predispuse la fracturi din cauza aportului scăzut de calciu şi proteine, indică rezultatele unui nou studiu al Universităţii Oxford.

Studiul EPIC-Oxford, care a implicat aproape 55.000 de britanici, a concluzionat: "Cei care nu consumă carne, în special veganii, prezintă un risc mai mare de fracturi, în special în zona şoldurilor.

Acesta este primul astfel de studiu la scară largă al unui grup de vegetarieni şi vegani, iar concluziile sugerează că sănătatea oaselor veganilor necesită cercetări suplimentare.

"Participanţii au fost clasificaţi în patru grupe formate din 29.380 de consumatori de carne, 8.037 consumatori de peşte, 15.499 de vegetarieni şi 1.982 de vegani.

În cadrul studiului, care a fost publicat în revista "BMC Medicine", participanţii au fost rugaţi să completeze un chestionar despre dieta alimentară, caracteristicile socio-demografice, stilul de viaţă şi istoricul medical.

Raportul a concluzionat că vegetarienii şi veganii au un risc mai mare de fracturi decât persoanele care consumă carne.

Veganii prezintă un risc mai mare de fracturi în general şi de fracturi în anumite zone (şolduri, picioare, vertebre) decât consumatorii de carne.

Cele mai puternice asociaţii sunt observate la fracturile de şold, la care sunt mai predispuşi consumatorii de peşte, vegetarienii şi veganii.

Aceste diferenţe pot fi explicate în parte prin IMC-ul mai mic (Indicele de masă corporală) şi aportul mediu mai scăzut de calciu şi proteine.

Sursa: rador

Foto: pixabay