-

O gaură neagră dintr-o tipologie foarte rară, detectată cu ajutorul unei metode inedite

Cercetătorii australieni au anunţat că au detectat o tipologie foarte rară de gaură neagră, de mărime intermediară, cu ajutorul unei tehnici inedite care a trădat prezenţa acelei formaţiuni celeste, potrivit unui studiu realizat de fizicieni australieni şi publicat în revista Nature Astronomy, informează AFP.

"Este prima dovadă ce atestă existenţa unei găuri negre de mărime intermediară având o astfel de masă", de 55.000 de ori mai mare decât cea a Soarelui, a declarat James Paynter, doctorand la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Melbourne.

Dacă descoperirea va fi confirmată, ea va completa un vid teoretic care îi intrigă pe specialiştii în fizica găurilor negre. Teoretizat de Einstein, acest obiect cosmic îşi concentrează materia cu o densitate atât de mare, încât nici măcar lumina nu reuşeşte să evadeze forţei sale gravitaţionale.

Până în prezent, cercetătorii cunoşteau doar două 'familii' de găuri negre, radical diferite între ele prin prisma masei lor.

Găurile negre stelare, mici formaţiuni apărute prin prăbuşirea unei stele muribunde sub propria greutate, ale căror mase sunt de până la 10 ori mai mari decât masa Soarelui.

La cealaltă extremitate se află uriaşii "căpcăuni" ascunşi în centrul fiecărei galaxii, găurile negre supermasive. Precum "cea care se află în centrul Căii Lactee, care are câteva milioane de mase solare", a explicat Frederic Gueth, director adjunct la Institutul de radioastronomie milimetrică. Cele mai masive dintre ele ajung până la mai multe miliarde de mase solare.

O ţintă promiţătoare?

"În mod logic, ne-am întrebat dacă nu cumva existau şi găuri negre cu mase intermediare", a adăugat acelaşi fizician, care dorea să afle dacă acestea din urmă nu ar putea să joace şi un anumit rol în geneza găurilor negre supermasive.

Autorii studiului au remarcat că indicii referitoare la existenţa găurilor negre intermediare se acumulau de mai mulţi ani. Alţi oameni de ştiinţă au anunţat în septembrie 2020 descoperirea primei găuri negre cu masă intermediară - de 145 de ori mai mare decât masa Soarelui.

"A tulburat pe toată lumea, pentru că noi căutam ceva cu un ordin de mărime cuprins între câteva zeci şi câteva milioane de mase solare", a precizat Frederic Gueth.

Să fi atins oare fizicienii australieni o ţintă încă şi mai promiţătoare? Ei au identificat acea gaură neagră analizând datele furnizate de exploziile de raze gamma. Aceste flash-uri luminoase, extraordinar de puternice, provin din evenimente precum exploziile unor stele masive.

Una dintre ele, GRB 950830, a avut parte de o "întâlnire" insolită în drumul ei spre Terra, pornind de la locul ei de emisie, situat la miliarde de ani-lumină, "în primii ani ai Universului".

Semnalul ei luminos a fost înregistrat cu un fel de ecou, provocat de trecerea sa pe lângă o gaură neagră, care a jucat rolul de "lentilă gravitaţională": masa acelei găuri negre este atât de mare, încât deformează structura spaţiu-timp şi curbează traiectoria luminii care trece prin proximitatea sa, dublând-o.

"Gaură neagră primordială"

Măsurarea acelui decalaj le-a permis oamenilor de ştiinţă australieni să dezvăluie prezenţa găurii negre şi masa ei teoretică. "Estimăm că putem miza pe 40.000 de găuri negre intermediare în galaxia noastră", a declarat Rachel Webster, profesoară de astrofizică şi coautoare a studiului.

Colegul ei de echipă Eric Thrane, profesor la Universitatea Monash din Australia, consideră că ar putea fi vorba despre "o gaură neagră primordială", creată în "copilăria" Universului.

Având mase enorme, aceste obiecte cereşti ar fi putut să fie "precursorii găurilor negre supermasive", a căror origine a rămas până acum inexplicabilă, a declarat acelaşi fizician australian într-un comunicat.

Pentru ca descoperirea să fie incontestabilă, ea trebuie să fie confirmată. Deoarece, aşa cum notează profesorul Gueth, dacă găurile negre cu masă intermediară există cu adevărat, "faptul că ele nu prea au fost observate până acum ne arată că nu există prea multe şi că ele se formează în circumstanţe extrem de deosebite".

Sursa: AGERPRES