-

Vatra de tip Gumelnița de la Malu Roșu dezvăluie... meniul strămoșilor

Cum și ce mâncau oamenii din trecut? O întrebare la care arheologii încearcă să răspundă folosindu-se de rezultatele cercetărilor.

Marian Neagu, cel care a fost câteva decenii directorul Muzeului Dunării de Jos Călărași, ne spunea, cu ani în urmă, că e posibil să fi mâncat terciuri obținute din diverse cereale. Credem că ar fi fost posibil să se prepaee turte dintr-o făină obținută prin măcinare grosieră și coapte în spuză – probabil acea «azimă de cenușă» a poveștilor –, diferite fierturi (cu sau fără carne), carne friptă pe jar și pește. Cercetările de la Sultana Malu Roșu au permis reconstituirea unei vetre de tip Gumelnița, cu vase de lut și alte obiecte gospodărești, între care năvoade de la care au rămas până la noi greutățile de piatră (a căror formă antropomorfă subliniază caracterul ritualic al acestora – așezate adesori în cuplu – el/ea – erau menite să sporească fertilitatea apelor).

Simona Lazăr

Foto: Pixabay