Contra coronavirusului, teste "promiţătoare" cu clorochina, la Marsilia
Un test făcut pe 24 de pacienţi la Marsilia de echipa profesorului Didier Raoult dă rezultate promiţătoare, anunţă guvernul, care declară că va extinde studiile clinice pe un număr mai mare de persoane contaminate cu Covid-19.

19 Martie 2020, 14:45
Testele clinice cu clorochina, un medicament împotriva paludismului, făcute la Marsilia pentru tratarea bolnavilor afectaţi de Covid-19 sunt "promiţătoare" şi "vor fi extinse", a afirmat marţi, 17 martie, purtătoarea de cuvânt a guvernului, Sibeth Ndiaye. Sunt teste clinice pe 24 de pacienţi, care sunt promitaoare. Ministerul a dorit să extindă aceste teste clinice care vor fi repetate pe un număr mai mare de pacienţi"ť, a precizat ea la finalul unui Consiliu de miniştri.
Clorochina este un medicament împotriva malariei folosit de mai multe decenii şi comercializat sub numele de Nivaquine. Acest tratament este adesea recomandat înaintea unei călătorii într-o zonă infestată cu parazitul paludismului, transmis de ţânţari.
Profesorul Didier Raoult, care testează clorochina la Institutul Spitalo-Universitar (IHU) din Marsilia, a afirmat luni că efectul contra coronavirusului este spectaculos, cu dispariţia virusului în şase zile la trei sferturi dintre pacienţi.
Într-un video, directorul IHU din Marsilia explică faptul că 24 de pacienţi afectaţi de coronavirus au luat Plaquenil, unul din numele comerciale ale clorochinei şi că după şase zile numai 25% mai erau purtători ai virusului, în vreme ce 90% dintre cei care nu au primit acest tratament erau în continuare pozitivi.
Primele teste pozitive în China: aceste noi teste clinice "vor fi realizate cu o echipă independentă a profesorului (Didier) Raoult", care cere extinderea lor, a precizat Sibeth Ndiaye, subliniind cu prudenţă că în acest stadiu "nu avem o dovadă ştiinţifică" a faptului că acest tratament funcţionează.
Clorochina este un medicament împotriva paludismului cunoscut de mult timp şi este ieftin. Didier Raoult estimează că a produs "ameliorări spectaculoase" la pacienţii infectaţi. Înainte de a face teste, Didier Raoult s-a bazat pe o scrisoare apărută în revista "BioScience Trends", care reia o comunicare a guvernului chinez din 17 februarie. Se indică în ea că clorochina era trecută în răspunsul terapeutic la epidemie şi a fost testată pe o sută de pacienţi în zece spitale.
Efecte secundare grele: dar mai mulţi experţi îndeamnă la prudenţă în lipsa unor studii mai aprofundate şi din cauza efectelor sale indezirabile care pot fi grave, în special în caz de supradozare. Acest tratament al paludismului este de obicei nerecomandat celor de peste 65 de ani, categoria de vârstă pentru care coronavirusul este cel mai letal.
Potrivit Europe 1, mulţi pacienţi se reped deja în farmacii să cumpere clorochina. Ceea ce Gilbert Deray, nefrolog la spitalul Piţié-Salp?tri?re, contactat de Europe 1, apreciază "inutil şi periculos". Adăugând că clorochina dă şi "tulburări de ritm care pot duce la stop cardiac".
RADOR
Foto: Pixabay