Dacă mănânci cu degetele, mâncarea e mai savuroasă. Și mai sănătoasă!?
Între lucrurile/ gesturile/ apucăturile pe care le deprindem de-acasă, din primii ani de viață, se numără și îndemnul: „Nu mânca cu degetele! Nu e politicos (n.n. - ori: sănătos, frumos ș.a.)!

23 Februarie 2020, 15:04
Totuși, un nou studiu științific, arată că mâncatul cu mâna (cu degetele) aduce o mulțime de beneficii sănătății noastre. Și câteva riscuri!
Lăsați tacâmurile în sertar!
Sigur, primii oameni mâncau cu mâna. Inventarea tacâmurilor – uneori, la distanță de sute de ani între ele, lingura s-a inventat cu mult înainte de furculiță – a condus, încet-încet, și la „inventarea” unui set de reguli, care s-au tot complicat. Cercetătorii americani de la Stevens Institute of Technology, New Jersey, te sfătuiesc să lași tacâmurile în sertar, dacă vrei ca bucatele să fie mai gustoase, mai apetisante. Ei consideră că mâncatul cu degetele aduce un plus de gust, dar și riscul de a mânca mai mult decât trebuie. Da, pe măsură ce experiența este mai plăcută, oamenii tind să consume mai mult.
Fără furculiță, asimilezi mai multe calorii
Cercetările s-au făcut pe un grup de 45 de studenți de la Universitatea din Hoboken, statul american New Jersey. La început, au fost rugați să inspecteze vizual și să evalueze o bucată de brânză Munster (este o brânză maturată, cu miros pătrunzător/ înțepător, care se fabrică după o rețetă mănăstirească din secolul VII, în Alsacia). L-au privit, l-au mirosit și apoi au fost invitați să mănânce din bucata de brânză. Unii dintre ei au mâncat cu degetele, ceilalți folosind o furculiță pentru aperitive. După aceea, au fost puși să răspundă la un chestionar.
Dacă cele două grupuri au prezentat opinii similare cu privire la mâncare, înainte de a o degusta, opiniile lor au diferit după ce au consumat bucata de brânză. Cei care au luat brânza direct cu mâna, au găsit-o mai bună și mai apetisantă decât cei care au folosit o furculiță. De asemenea, cei care și-au folosit degetele au mâncat mai mult... și astfel au ingerat mai multe calorii.
Evaluarea hranei se face cu toate simțurile!
Într-un al doilea experiment, de această dată cu 145 de studenți. Aceștia au fost separați în două grupuri. Toți au fost serviți cu câte un platouaș cu patru fursecuri. Înainte de a mânca li s-a cerut să evalueze fursecurile, organoleptic. Unii au atins fursecurile, alții nu. Interesant este că cei care țineau la dietă au fost tentați să atingă fursecurile, pentru a le evalua mai bine și a decide cât să mănânce. Ceilalți... după ce le-au evaluat „din ochi”, le-au mâncat pur și simplu. Cercetătorii au stabilit că persoanele care țin la silueta lor, „cântăresc” mai bine ce le face bine sau nu, dacă analizează mâncarea cu trei simțuri esențiale: văz, miros, tactil. Și abia apoi gustă! Și acești subiecți au răspuns apoi la niște chestionare, stabilite de Adriana Madzharov, cercetător specializat în marketing senzorial.
Ce trebuie să evitați
Când doriți să evitați consumul de prea multe calorii, este recomandat să evitați: 1) farfurii mari: cu cât vasul este mai mare, cu atât ai tendința de a-l umple; 2) să mâncați în fața unui ecran (televizor, computer): atenția este deviată de pe farfurie și mâncați mai mult fără a observa; 3) să tăiați înainte de a mânca exact atâta pâine cât e nevoie: dacă mai rămâne o felie pe masă, sunteți tentat să o mâncați; 4) nu faceți o regulă din vin și alcool, la masă: un pahar de vin în timpul mesei este OK, dar nu la fiecare masă, pentru că înseamnă calorii în plus.
Un text de Simona Lazăr
foto: Pixabay