Ascultă Radio Antena Satelor Live

Dacă mănânci cu degetele, mâncarea e mai savuroasă. Și mai sănătoasă!?

Între lucrurile/ gesturile/ apucăturile pe care le deprindem de-acasă, din primii ani de viață, se numără și îndemnul: „Nu mânca cu degetele! Nu e politicos (n.n. - ori: sănătos, frumos ș.a.)!

Dacă mănânci cu degetele, mâncarea e mai savuroasă. Și mai sănătoasă!?

23 Februarie 2020, 15:04

Totuși, un nou studiu științific, arată că mâncatul cu mâna (cu degetele) aduce o mulțime de beneficii sănătății noastre. Și câteva riscuri!

Lăsați tacâmurile în sertar!

Sigur, primii oameni mâncau cu mâna. Inventarea tacâmurilor – uneori, la distanță de sute de ani între ele, lingura s-a inventat cu mult înainte de furculiță – a condus, încet-încet, și la „inventarea” unui set de reguli, care s-au tot complicat. Cercetătorii americani de la Stevens Institute of Technology, New Jersey, te sfătuiesc să lași tacâmurile în sertar, dacă vrei ca bucatele să fie mai gustoase, mai apetisante. Ei consideră că mâncatul cu degetele aduce un plus de gust, dar și riscul de a mânca mai mult decât trebuie. Da, pe măsură ce experiența este mai plăcută, oamenii tind să consume mai mult.

Fără furculiță, asimilezi mai multe calorii

Cercetările s-au făcut pe un grup de 45 de studenți de la Universitatea din Hoboken, statul american New Jersey. La început, au fost rugați să inspecteze vizual și să evalueze o bucată de brânză Munster (este o brânză maturată, cu miros pătrunzător/ înțepător, care se fabrică după o rețetă mănăstirească din secolul VII, în Alsacia). L-au privit, l-au mirosit și apoi au fost invitați să mănânce din bucata de brânză. Unii dintre ei au mâncat cu degetele, ceilalți folosind o furculiță pentru aperitive. După aceea, au fost puși să răspundă la un chestionar.
Dacă cele două grupuri au prezentat opinii similare cu privire la mâncare, înainte de a o degusta, opiniile lor au diferit după ce au consumat bucata de brânză. Cei care au luat brânza direct cu mâna, au găsit-o mai bună și mai apetisantă decât cei care au folosit o furculiță. De asemenea, cei care și-au folosit degetele au mâncat mai mult... și astfel au ingerat mai multe calorii.

Evaluarea hranei se face cu toate simțurile!

Într-un al doilea experiment, de această dată cu 145 de studenți. Aceștia au fost separați în două grupuri. Toți au fost serviți cu câte un platouaș cu patru fursecuri. Înainte de a mânca li s-a cerut să evalueze fursecurile, organoleptic. Unii au atins fursecurile, alții nu. Interesant este că cei care țineau la dietă au fost tentați să atingă fursecurile, pentru a le evalua mai bine și a decide cât să mănânce. Ceilalți... după ce le-au evaluat „din ochi”, le-au mâncat pur și simplu. Cercetătorii au stabilit că persoanele care țin la silueta lor, „cântăresc” mai bine ce le face bine sau nu, dacă analizează mâncarea cu trei simțuri esențiale: văz, miros, tactil. Și abia apoi gustă! Și acești subiecți au răspuns apoi la niște chestionare, stabilite de Adriana Madzharov, cercetător specializat în marketing senzorial.

Ce trebuie să evitați

Când doriți să evitați consumul de prea multe calorii, este recomandat să evitați: 1) farfurii mari: cu cât vasul este mai mare, cu atât ai tendința de a-l umple; 2) să mâncați în fața unui ecran (televizor, computer): atenția este deviată de pe farfurie și mâncați mai mult fără a observa; 3) să tăiați înainte de a mânca exact atâta pâine cât e nevoie: dacă mai rămâne o felie pe masă, sunteți tentat să o mâncați; 4) nu faceți o regulă din vin și alcool, la masă: un pahar de vin în timpul mesei este OK, dar nu la fiecare masă, pentru că înseamnă calorii în plus.

Un text de Simona Lazăr

foto: Pixabay

Un rinichi de porc continuă să funcţioneze în corpul unui om la peste o lună de la transplant
Stiinta 17 August 2023, 13:38

Un rinichi de porc continuă să funcţioneze în corpul unui om la peste o lună de la transplant

Un rinichi de porc modificat genetic continuă să funcţioneze la peste o lună de la momentul la care a fost transplantat în...

Un rinichi de porc continuă să funcţioneze în corpul unui om la peste o lună de la transplant
Oamenii de ştiinţă avertizează că temperatura medie a oceanelor a crescut
Stiinta 05 August 2023, 08:39

Oamenii de ştiinţă avertizează că temperatura medie a oceanelor a crescut

O comisie europeană de consultanţă pe teme climatice a anunţat că recordul privind cea mai ridicată temperatură medie a...

Oamenii de ştiinţă avertizează că temperatura medie a oceanelor a crescut
Virusul gripei aviare s-ar putea adapta mai uşor la specia umană
Stiinta 13 Iulie 2023, 17:33

Virusul gripei aviare s-ar putea adapta mai uşor la specia umană

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat îngrijorarea faţă de înmulţirea cazurilor de gripă aviară la mamifere,...

Virusul gripei aviare s-ar putea adapta mai uşor la specia umană
Studiu: COVID-19 s-a răspândit în mod repetat între căprioare şi oameni
Stiinta 13 Iulie 2023, 17:23

Studiu: COVID-19 s-a răspândit în mod repetat între căprioare şi oameni

Oamenii au răspândit virusul care a provocat COVID-19 la exemplare sălbatice de căprioară cu coadă albă din Statele Unite în...

Studiu: COVID-19 s-a răspândit în mod repetat între căprioare şi oameni
Primul satelit european pentru detectarea fulgerelor a început să funcţioneze
Stiinta 04 Iulie 2023, 06:13

Primul satelit european pentru detectarea fulgerelor a început să funcţioneze

Primul satelit european care captează imagini ale fulgerelor, lansat în decembrie 2022 pentru a detecta şi a prognoza...

Primul satelit european pentru detectarea fulgerelor a început să funcţioneze
Zgomotul de fond al Universului, auzit pentru prima dată cu ajutorul undelor gravitaţionale
Stiinta 29 Iunie 2023, 10:32

Zgomotul de fond al Universului, auzit pentru prima dată cu ajutorul undelor gravitaţionale

Astronomii îl urmăresc de un sfert de secol: zgomotul de fond emis de vortexul găurilor negre gigantice a fost identificat în...

Zgomotul de fond al Universului, auzit pentru prima dată cu ajutorul undelor gravitaţionale
Experţi ai unor companii ce dezvoltă AI atrag atenţia asupra 'riscului de dispariţie' a omenirii
Stiinta 30 Mai 2023, 16:41

Experţi ai unor companii ce dezvoltă AI atrag atenţia asupra 'riscului de dispariţie' a omenirii

Mai mulţi directori ai unor companii care dezvoltă inteligenţă artificială (AI), printre care şi Sam Altman, CEO al OpenAI,...

Experţi ai unor companii ce dezvoltă AI atrag atenţia asupra 'riscului de dispariţie' a omenirii
Un asteroid de dimensiunea unui avion se apropie duminică de Pământ
Stiinta 20 Mai 2023, 14:30

Un asteroid de dimensiunea unui avion se apropie duminică de Pământ

Un asteroid numit 2023 JK va trece duminică pe lângă Pământ, la o distanţă de circa 1,6 milioane de kilometri, relatează...

Un asteroid de dimensiunea unui avion se apropie duminică de Pământ