De ce ne este afectat somnul atunci când este Lună Plină?
Se crede că de pe Lună pornesc forțe copleșitoare, care au un impact puternic aspura naturii şi a vieţii oamenilor.

03 Februarie 2021, 13:59
În ultimele decenii, oamenii de știință au descoperit noi și fascinante legături între Lună, om și natură, care susţin impactul fazelor Lunii asupra existenţei noastre.
Unul dintre aspectele vieţii puternic afectat de fazele Lunii, în special de Luna Plină, este somnul.
Cercetările au scos la iveală faptul că sursele de lumină artificială ne influențează somnul și sănătatea, în special din cauza efectelor pe care le are asupra noastră iluminatul artificial din mediul ambiental după apusul Soarelui.
Astfel s-a ajuns la concluzia că lumina proiectată de Lună pe Pământ ne influențează în moduri de care nu suntem pe deplin conștienți.„Lumina Lunii este atât de strălucitoare pentru ochiul uman, încât este firesc să ne imaginăm că, în absența altor surse de lumină, această iluminare nocturnă ar putea avea un rol în modularea activității pe timp de noapte și a somnului oamenilor”, se arată într-un studiu recent publicat de către cercetătorii de la Universitatea din Washington.
Pentru a investiga misterul, aceștia au echipat peste 500 de participanți la studiu cu aparate de monitorizare a somnului, pentru a urmări activitatea nocturnă în timpul diferitelor faze ale Lunii.
Pentru a spori acuratețea concluziilor, experimentul a fost efectuat în medii radical diferite. Unii dintre subiecți nu aveau acces la electricitate, alții aveau acces la electricitate doar în propriile case, în timp ce un alt grup trăia în mediul urban, unde exista inclusiv iluminat public.
Deși au existat mici diferențe între rezultate, datele au arătat că somnul începe mai târziu și, în general, durează mai puțin în nopțile dinaintea Lunii pline, când satelitul natural al Pământului devine tot mai strălucitor.
„Am observat o influență clară a ciclului lunar asupra somnului. În zilele premergătoare Lunii pline, am constatat că subiecții adormeau mai târziu, iar durata somnului era mai scurtă”, a declarat Horacio de la Iglesia, participant la studiu.„Aceste rezultate demonstrează că somnul oamenilor este sincronizat cu fazele Lunii, indiferent de fondul etnic și sociocultural și de nivelul de urbanizare”, au precizat cercetătorii.
Că este dificil să dormi bine când este Lună Plină, afirmă şi cercetătorii elveţieni într-un studiu care constituie, potrivit acestora, prima dovadă ştiinţifică a influenţei ciclului lunar asupra somnului uman.
Aceştia au controlat activitatea cerebrală, mişcările oculare, au măsurat secreţiile hormonale şi au concluzionat că ciclurile lunare influenţează calitatea somnului.
Atunci când este Lună Plină, somnul profund scade cu 30% şi este nevoie de cinci minute în plus, în medie, pentru a adormi. De asemenea, somnul are o durată redusă cu 20 de minute, precizează autorii studiului publicat în revista Current Biology.
Participanţii la experiment au apreciat că somnul lor a avut o calitate mai slabă în timpul Lunii Pline şi aveau niveluri scăzute de melatonina, un hormon care reglează ciclurile de veghe şi somn şi care este secretat mai mult atunci când este întuneric.
"Există o istorie culturală atât de solidă în jurul Lunii Pline încât nimeni nu consideră suprinzătoare efectele sale.Este unul dintre acele lucruri despre care ştii că au un sâmbure de adevăr.Acum, ştiinţa trebuie să descopere care este cauza pentru care avem un somn diferit în perioada Lunii Pline", a afirmat expertul britanic Neil Stanley.