Ascultă Radio Antena Satelor Live

Genele influențează obiceiurile alimentare

Crezi că mănânci într-un anumit fel, îți plac anumite gusturi și îți displac anumite asocieri culinare pentru că... așa vrei tu?

Genele influențează obiceiurile alimentare

27 Februarie 2020, 15:13

Ei bine, cu privire la mâncare, pofte gurmande și mofturi gurmete adevărul pare să fie altul: ereditatea este de vină. Ea și numai ea! Carne, brânză, tofu, ceai, cafea ... obiceiurile noastre alimentare ar fi scrise în genele noastre.

Ne educăm gustul? Da, în marja eredității noastre

Acestea sunt concluziile unui grup de cercetători japonezi. Chiar dacă vorbim de ingrediente pe care „neam din neamul tău” nu le-a mâncat, tot genele te dirijează, recunoscând la aceste ingrediente gusturi și texturi culinare care au plăcut sau nu strămoșilor. Ne educăm gustul, dar în marja „acceptabilității” care vine odată cu genele.
Dragostea ta pentru brânză sau dezgustul tău pentru cafea nu se datorează experiențelor nutriționale, educației tale sau întâmplării. Gusturile tale alimentare sunt pur și simplu scrise în genele tale, potrivit cercetătorilor de la Centrul RIKEN pentru Științe Medicale Integrative (Japonia) și Universitatea din Osaka. Aceștia au descoperit 9 gene legate de obiceiurile alimentare. Trei dintre ele au fost, de asemenea, asociate cu anumite boli, precum cancerul sau diabetul.

160.000 de japonezi au participat la studiu

Cercetătorii au studiat datele genetice și obiceiurile alimentare a mai mult de 160.000 de japonezi. Această analiză le-a permis să găsească 9 „locus” (poziția fixă a unei gene sau a unui marker genetic pe un cromozom), corespunzând la 9 gene, asociate cu consumul de cafea, ceai, alcool, iaurt, brânză, natto (soia fermentată), tofu, pește, legume sau chiar carne.
Primele asocieri cu genomul hranei (dietei) par să arate că există o corelație genetică pozitivă între consumul de brânză și consumul de iaurt, de exemplu. Adică oamenii tind să aibă ambele caractere în ADN-ul lor. „Știm că ceea ce mâncăm definește ceea ce suntem, dar am constatat că ceea ce mâncăm definește și ceea ce mâncăm”, a spus Yukinori Okada, unul dintre cercetători. În total, oamenii de știință japonezi au descoperit 10 asociații ale genomului hranei care nu au mai fost raportate până acum. Una dintre variațiile genetice deja cunoscute - asocierea dintre cafea și alcool - s-a dovedit a fi legată de aproape toate alimentele analizate. „Am descoperit că această variație particulară a unui nucleotid ADN unic la nivelul genei ALDH2 a fost legată de un consum redus de alcool, natto, tofu și pește și, în același timp, la un consum mai mare de cafea, legătura se făcea cu consumul de ceai verde, lapte și iaurt ”, spune expertul.

Odată cu poftele culinare moștenim și fenotipuri ale unor boli

Genele includ o mulțime de informații. Prin urmare, cercetătorii au dorit să știe dacă variațiile genetice specifice îi determină pe oameni să „riște” să consume anumite alimente. Au căutat să vadă dacă asociațiile genomului dietetic, scoase la lumină de munca lor, erau, de asemenea, legate de patologii grave. Rezultatele lor au arătat că șase dintre ele au fost legate de cel puțin un fenotip de boală, incluzând mai multe tipuri de cancer, precum și diabet de tip 2. Pentru Yukinori Okada, această descoperire poate îmbunătăți prevenția și tratamentul unor boli. El spune că „prin estimarea diferențelor individuale în ceea ce privește obiceiurile alimentare dintr-o perspectivă genetică – cum ar fi «riscul» de a fi/ deveni un băutor de alcool - putem ajuta la crearea unei societăți mai sănătoase”.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Declarația Universală a Drepturilor Omului în Mediul Digital: SourceLess Modelează Viitorul Webului
Stiinta 13 Noiembrie 2023, 10:56

Declarația Universală a Drepturilor Omului în Mediul Digital: SourceLess Modelează Viitorul Webului

Comunicat către întreaga Omenire! Aceasta este o declarație esențială care privește drepturile oamenilor și alinierea lor cu...

Declarația Universală a Drepturilor Omului în Mediul Digital: SourceLess Modelează Viitorul Webului
O dietă care conține proteine din coloana vertebrală a codului ar putea fi o barieră în dezvoltarea sclerozei
Stiinta 12 Noiembrie 2023, 14:06

O dietă care conține proteine din coloana vertebrală a codului ar putea fi o barieră în dezvoltarea sclerozei

Studii recente arată că o dietă care conține proteine din coloana vertebrală a codului a atenuat dezvoltarea sclerozei...

O dietă care conține proteine din coloana vertebrală a codului ar putea fi o barieră în dezvoltarea sclerozei
Cu ce se diferențiază creierul femeilor față de cel al bărbaților?
Stiinta 09 Noiembrie 2023, 11:52

Cu ce se diferențiază creierul femeilor față de cel al bărbaților?

Creierul femeilor și cel al bărbaților prezintă diferențe subtile în structură și funcție. Aceste diferențe sunt mai subtile...

Cu ce se diferențiază creierul femeilor față de cel al bărbaților?
Terra ar putea ascunde în profunzimile sale fragmente uriaşe ale unei alte planete. Enigme privind originea Lunii
Stiinta 02 Noiembrie 2023, 13:37

Terra ar putea ascunde în profunzimile sale fragmente uriaşe ale unei alte planete. Enigme privind originea Lunii

Oamenii de ştiinţă au propus o nouă teorie care ar putea rezolva două mistere simultan, unul care se învârte în jurul...

Terra ar putea ascunde în profunzimile sale fragmente uriaşe ale unei alte planete. Enigme privind originea Lunii
Primii embrioni de şoarece au fost dezvoltaţi în Spaţiu
Stiinta 31 Octombrie 2023, 12:39

Primii embrioni de şoarece au fost dezvoltaţi în Spaţiu

Pentru prima dată, embrioni de mamifere, în acest caz şoareci, au fost dezvoltaţi în Spaţiu: obţinuţi pe...

Primii embrioni de şoarece au fost dezvoltaţi în Spaţiu
Miracolul ştiinţei - între intimitatea laboratorului şi capcanele comunicării
Stiinta 27 Octombrie 2023, 14:06

Miracolul ştiinţei - între intimitatea laboratorului şi capcanele comunicării

Vineri, 27 octombrie 2023, Observatorul Astronomic al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul...

Miracolul ştiinţei - între intimitatea laboratorului şi capcanele comunicării
Un material care imită ţesutul uman, cu capacităţi antimicrobiene şi de autovindecare, creat de cercetători
Stiinta 24 Octombrie 2023, 13:45

Un material care imită ţesutul uman, cu capacităţi antimicrobiene şi de autovindecare, creat de cercetători

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din New South Wales (UNSW Sydney) a creat în laborator un nou material care...

Un material care imită ţesutul uman, cu capacităţi antimicrobiene şi de autovindecare, creat de cercetători
Luna ar fi cu 40 de milioane de ani mai veche decât s-a crezut
Stiinta 23 Octombrie 2023, 16:52

Luna ar fi cu 40 de milioane de ani mai veche decât s-a crezut

Un nou studiu realizat pe micuţele grăunţe de zircon din mostrele de sol selenar obţinute în perioada misiunilor Apollo...

Luna ar fi cu 40 de milioane de ani mai veche decât s-a crezut