O enzimă dintr-un burete de mare poate opri dezvoltarea celulelor canceroase
O nouă izbândă în lupta cu cancerul a fost înregistrată de către cercetătorii de la Medical University of South Carolina. Descoperirea este extrem de importantă în tratarea şi prevenirea cancerului cervical.

22 Aprilie 2020, 08:08
Studiile oamenilor de ştiinţă au scos la iveală faptul că o enzimă, denumită manzamina A care este extrasă dintr-un burete ce creşte în apele Golfului Manado din Indonezia, opreşte creşterea celulelor canceroase.
Analizele au arătat că manzamina A reduce nivelul unor proteine asociate cancerului cervical şi că are a o serie de structuri asemănătoare cu o serie de inhibitori care sunt deja folosiţi, dovedindu-se de zece ori mai eficientă.
„Aceasta este o aplicaţie nouă extrem de interesantă pentru o moleculă care a arătat anterior un potenţial semnificativ pentru controlul malariei şi are proprietăţi similare medicamentelor”, explică dr.Mark T.Hamann, profesor MUSC.
Deşi efectele acestei enzime au fost analizate pe celulele a patru tipuri de cancer, aceasta şi-a dovedit eficienţa doar asupra celulelor cancerului cervical. Oamenii de ştiinţă precizează faptul că o serie de studii anterioare au demonstrat că această enzimă se dovedeşte a fi eficientă şi împotriva paraziţilor care cauzează malaria.
Dr. Hamann explică faptul că urmează o serie de teste pe animale pentru a stabili importanţa clinică a acestei enzime şi dacă se dovedeşte a fi utilă apare o altă întrebare importantă: cum va fi produsă această enzimă. Cercetătorul explică faptul că această enzimă poate fi sintetizată în laborator, dar, crede că poate fi identificată o soluţie mai bună: creşterea bureţilor care produc manzamina A deoarece asta se dovedeşte a fi o măsură benefică şi pentru ecosisteme.
Foto: Pixabay