Oamenii de ştiinţă au creat un nanorobot pentru tratarea cancerului
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea ITMO din Sankt Petersburg au dezvoltat conceptul unui nanorobot, care poate diagnostica şi vindeca cancerul.

30 Ianuarie 2020, 15:55
Studiul nu a fost, deocamdată, finalizat, urmează să se efectueze experimente pe celule vii şi animale, a anunţat Serviciul de presă al universităţii.
Studiul a fost publicat pe 13 ianuarie în revista "Chemistry - A European Journal". Unul dintre autorii studiului, Ekaterina Goncearova, a explicat ce modificări intervin la o celulă, atunci când a devine canceroasă: "Are o "defecţiune" la nivelul genomului, după care începe să sintetizeze proteinele "rele", nu cele de care organismul nostru are nevoie.
Ca urmare, celulele încep să se înmulţească incontrolabil, acest proces nu poate fi oprit, iar greutatea tumorii creşte".
Cercetătorul rus a mai explicat: "Spre deosebire de chimioterapie, care atacă întregul corp şi are efecte secundare neplacute, nanoroboţii pot identifica celulele canceroase şi le distrug, fără a le afecta pe cele sănătoase".
Cercetătorii de la Sankt Petersburg au atras atenţia asupra enzimelor ADN-ului, D-2-dezoxiriboza, care în anumite condiţii descompun legăturile ARN-ului, care codifică proteinele "rele".
Pe baza unor astfel de enzime, a apărut dezvoltarea acestui nanorobot.
"Nanorobotul nostru este format din două componente: primul, este cel care se ocupă de detectarea cancerului, iar, cel de-al doilea, care se ocupă de terapia lui", a explicat Goncearova.
În timpul terapiei el taie ARN-ul patogen: "cu cât îl tăiem mai mult, cu atât sunt produse mai puţine proteine dăunătoare. Cea de-a doua componentă a robotului nostru ne permite să detectăm celulele afectate - în prezenţa ARN-ului 'greşit' din celulă, substanţa noastră se combină cu o oligonucleotidă, care este introdusă artificial în celulă, o descompune şi are loc o reacţie fluorescentă", a precizat Ekaterina Goncearova.
Preţul propus de cercetătorii ruşi pentru acest nanorobot este între o mie şi 1,5 mii de ruble.
Cercetarea nu este deocamdată finalizată. "Nanorobotul va fi capabil să se scindeze, precum şi să detecteze ARN-ul responsabil pentru sinteza proteinelor patogene.
Urmează să efectuăm experimente pe celule vii şi, posibil, pe animale. Una dintre problemele importante pe care oamenii de ştiinţă trebuie să le rezolve este cum să plaseze nanorobotul pe celulele afectate", a precizat Serviciul de presă al universităţii.
Sursa: rador
Foto: pixabay.com