-

Turist prin România: Muzeul Județean Bistrița - Năsăud

Amenajat în fosta cazarmă habsburgică a Regimentului 63 Infanterie, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud găzduiește adevărate comori. Amănunte:

Secretele bine conservate precum și obiectele și podoabele unice au fost descoperite de-a lungul anilor în județul Bistrița-Năsăud.

Muzeul are secții și colecții de etnografie - artă populară, științele naturii, artă plastică, colecții de gravură, istorie și arheologie, potrivit lui Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

Colecția de arheologie cuprinde piese din epoca bronzului aparținând culturii Wietenberg, depozite de bronzuri, inventarul unor morminte daco-celtice, tezaurul monetar de la Șieu-Odorhei, tezaure monetare romane și medievale, unelte și arme medievale.

Colecția de etnografie prezintă unelte, instalații de tehnică populară, costume populare, o biserică de lemn şi două case reprezentative pentru arhitectura din regiune, una din zona montană, de la Şanţ şi o alta reprezentativă pentru zona de Câmpie, de la Archiud.

Colecția de geologie se remarcă prin florile de mină, colecții de petrografie (în special colecția de concrețiuni grezoase - unicat), colecții de paleontologie și micropaleontologie.

Cuprinde lucrări de pictură, grafică și sculptură contemporană românească.

Prezentări ale colecțiilor sunt și pe panouri în limbaj braille.

Articole înrudite