-

Turismul mureşean, în cădere liberă

Cu peste 60% a scăzut numărul de turişti în primele 5 luni din acest an în judeţul Mureş. Potrivit datelor oficiale, în primele 5 luni din 2020 au fost înregistraţi doar 80.800 de turişti, cu 130.000 mai puţini faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Aceeaşi scădere s-a înregistrat şi la numărul de înnoptări în unităţile turistice.
Pentru prima dată în istorie, însă, timp de două luni nici un turist nu a vizitat judeţul Mureş.
Această scădere dramatică vine după mai mulţi ani de creştere constantă a activităţii turistice, iar situaţia nu e diferită nici la nivel naţional, spune şeful Direcţiei Judeţene de Statistică Mureş, Ioan Matei: "Turismul este în cădere liberă. Practic, avem o scădere de peste 60% a numărului de turişti faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut iar în două luni de zile, în aprilie şi mai, nu am avut, oficial, nici un turist înregistrat în judeţul Mureş. În aceste condiţii, este absolut normal să fie această scădere a turismului"?"
Din luna iunie s-a reluat uşor activitatea turistică, după ieşirea din starea de urgenţă, însă sectorul HORECA rămâne şi acum cel mai afectat mai ales că doar unu din trei restaurante are terasă.
În plus, vremea este total potrivnică, sesizează analistul economic mureşean Ioan Matei: "La restaurante, categoric, că e şi mai mare scăderea în condiţiile în care doar 30% din restaurante au terase. Chiar şi acelea, în această perioadă, nu au funcţionat la capacitate maximă pentru că nici vremea nu a prea ţinut cu aceste terase. A fost o vreme destul de proastă, cu multe ploi şi destul de rece, mai ales în zona noastră, atât în mai, cât şi în iunie, cât şi în iulie".
22% din turiştii care au vizitat judeţul Mureş anul acesta au fost din Republica Moldova, urmaţi de cetăţenii maghiari (18%), germani (12%) şi italieni (9,0%).

RADOR
Foto: Pixabay