-

Care sunt cele mai frumoase gări din România

De foarte multe ori suntem călători pe drumurile de fier ale patriei. Fie că alegem să ajungem în zonele de munte ale ţării , fie că luăm "Drumul Banatului" sau calea spre dulcea noastră Bucovină, peisajele ce ni se arată de la geamul compartimentului de tren pot fi fermecătoare şi te îmbie să alegi tot drumul de fier în următoarea călătorie.

Pe teritoriul actual al României, primele căi ferate au apărut în Transilvania, în secolul al XIX-lea, pe când aceasta se afla în componența Austro- Ungariei, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Antena Satelor.

Prima cale ferată uzinală cu tracțiune animală a fost construită la Uzinele Reşița în 1846. Aceasta a fost urmată de calea ferată Baziaş, dată în funcțiune pe 20 august 1854. La 26 august 1869 este dată în folosință linia București-Giurgiu, urmată de linia spre Buzău.

Oare, în călătoriile noastre cu trenul prin diferite zone ale ţării am fost măcar puţin atenţi la clădirile gărilor? Le-am admirat, le-am fotografiat? Ei bine, poate, în grabă fiind, acest aspect l-am neglijat cei mai mulţi dintre noi.

Iată care sunt cle mai frumoase gări din ţară:

Gara din Cluj-Napoca se inscrie în rândul primelor gări din România, fiind inaugurată in anul 1870. Gara face legătura cu toate oraşele principale ale României, dar şi cu destinații externe.

Până şi cinematografia a fost atrasă de aspectul acestei gări, celebrul film "Pistruiatul" fiind realizat în mare parte în Gara din Cluj.

Gara Burdujeni din Suceava a fost constrută în anul 1902 şi este una dintre cele mai frumoase din România. Cladirea are influenţe baroce și a fost inspirată după gara Firbourg din Elveția.

Gara din laşi este una dintre primele gări din România, fiind inaugurată în anul 1870. Clădirea a fost inspirată după Palatul Dogilor din Veneția și este cunoscută drept una dintre cele mai reprezentative clădiri ale stilului veneţian-gotic din România.

Aradul, oraşul de pe Mureş are şi el o gară impresionantă. Clădirea a fost construită în anul 1910 , gara este una dintre cele mai importante puncte de tranzit feroviar din vestul țării, atât pentru trenuri cu destinații din România, cât și pentru cele care merg în Europa de Vest.

Gara Vatra Dornei Băi din judeţul Suceava a fost ridicată în anul 1910, fiind astăzi unul dintre cele mai importante puncte de acces în stațiune. Clădirea are aspectul unui castel.

În judeţul Neamţ regăsim Gara din Piatra Neamţ, care a fost dată în folosință în 1885 și a devenit una dintre cele mai importante gări din reteaua CFR. Astăzi, această clădire este declarață monument istoric.

Gara din Sinaia a fost construită în anul 1913, fiind una dintre cele mai cunoscute gări din România, deoarece scopul construcției a fost acela de a deservi familia regală.

O capodoperă arhitecturală regăsim în oraşul Curtea de Argeş. Gara din această localitate datează încă din anul 1898, fiind o impresionantă creaţie a lui Elie Radu. Decoraţiunile gării şi finisajele sunt, cu adevărat, deosebite.

În fine, aducem în atenţie şi gara din vestul ţării, mai precis cea de la Băile Herculane. Aceasta gară este considerată a fi cea mai frumoasă din România. Clădirea este monument istoric în stil baroc și datează din anul 1886.

Foto: commons.wikimedia.org (Gara din Iasi)