-

Sezonul lalelelor, în „Țara Lalelelor” – mituri și delicii

Scris de

Când vorbim despre Olanda ne vin în minte o mulțime de mituri urbane: Olanda - țara lalelelor și a morilor de vînt, Amsterdam – orașul lampioanelor roșii, al drogurilor și al petrecerilor. Desigur, in realitate, lucrurile nu stau chiar așa.

Dacă am merge acum în Amsterdam in mod cert nu am gasi lalele la fiecare pas, asa cum ne-am astepta. Dar asta numai pentru ca acum, in mijloc de toamna, nu e sezonul lor. Cu toate astea, primavara, orasul este invadat de aceste flori colorate. Pentru olandezi ele sunt nu numai un motiv de mandrie, ci si un deliciu. Este doar recunoscut international faptul ca cele mai frumoase si deosebite lalele vin din micuta tara de pe malul Marii Nordului. Nu degeaba vedem in fiecare primavara, la fiecare florarie, in dreptul vaselor cu lalele, cuvintele: ”import Olanda”.

Deși lalele dispar atunci când li se termina sezonul, in Amsterdam exista o zona in care poti vedea “flori” in orice perioada a anului. Ma refer, desigur, la The Red Light District. Cartierul viciilor a devenit acum atractie pt turisti/deliciul turistilor. Dacă ajungi in Amsterdam treci, fie din curiozitate, fie din amuzament, fie cu vreo “treaba” prin dreptul vitrinelor din care iti fac semne, mai mult sau mai puțin discrete, domnișoare de toate naționalitațile. Vezi acolo fete din America, Rusia, Polonia, chiar si Romania. Si vei sti mereu de unde e fata pentru ca in fiecare vitrina sunt etalate, ca un motiv de mandrie, stegulete cu tara de provenienta.
Dar de ce sa vizitezi doar un cartier cînd orasul in sine merita vazut? Canale, stradute serpuite, cladiri vechi, din secole apuse, cladiri noi care se intind spre cer, muzee, parcuri, barcute, biciclete, oameni, porumbei, piete, statui, toate le intalnesti in Amsterdam. Ziua te poti plimba admirand frumusetea arhitecturala si descoperind orasul. E destul de linistit si vei gasi in el un prieten. Iar seara acest prieten nou te va scoate la distractie. Pentru ca în Amsterdam se petrece bine. Baruri, discoteci, toate te asteapta cu usile deschise.
Si sa nu uitam de coffee-shoppuri unde, contrar numelui, nu se bea cafea, ci se fumeaza cannabis. Nu e voie sa fumezi joint-uri pe strada, iar daca o faci, risti o amenda. Si desi in Olanda fumatul cannabisului este legal, sa nu va imaginati că locuitorii Amsterdamului sunt niste drogati. De obicei, aceste coffee-shoppuri sunt populate de straini curiosi, dar nici olandezii nu spun nu. Ce conteaza cel mai mult pentru cei care fumeaza marijuana e , senzatie care variaza de la ras isteric la izolare. Pentru toti, marijuana este in acelasi timp atat un viciu cat si un deliciu.
Amsterdam se prezinta a fi un oras caruia viata si legislatia libertina i-a adus un renume mai mult inclinat spre partea negativa decat spre cea pozitiva. Dar sa nu va incredeti in miturile urbane. Amsterdam nu este doar lenjerie sexy si joint-uri. Orasul isi are viciile si deliciile lui dar toate se imbina si te lasa cu un gust placut.

Foto: Pixabay