Ascultă Radio Antena Satelor Live

Grecia anunță deschiderea sezonului în iulie, doar cu “pașaport de sănătate”

Intr-un interviu acordat ieri postului de televiziune grec Skai TV, ministrul grec al turismului Haris Theoharis a anuntat deschiderea sezonului turistic in Grecia cu incepere din iulie. Acesta a precizat ca se va incerca sa obtina cat mai multi bani intr-un sezon redus la 3 luni (iulie – august – septembrie), eventual incercand sa-l prelungeasca si in octombrie.

Grecia anunță deschiderea sezonului în iulie, doar cu “pașaport de sănătate”

22 Aprilie 2020, 16:07

In general, sezonul turistic in Grecia se inchidea pe 1 octombrie, cateva unitati de cazare din zonele de turism de litoral fiind deschise pana la mijlocul sau chiar sfarsitul lunii.

Ceea ce este extrem de important este faptul ca ministrul a subliniat ca Grecia doreste sa fie o “destinatie sigura” si ca se va intra obligatoriu cu un “pasaport de sanatate” (“health passport”). Ministrul Theoharis nu a dat prea multe detalii cu privire la acest pasaport, doar ca sunt discutii la nivelul Uniunii Europene, iar Grecia a cerut Comisiei Europene sa prioritizeze lansarea unui astfel de pasaport.

In plus, ministrul a adaugat ca se asteapta ca numarul de turisti sa fie la jumatate decat in mod normal si datorita faptului ca granitele Uniunii Europene sunt si vor fi cel mai probabil inchise pana la toamna – in consecinta turistii rusi, ucraineeni, chinezi sau americani nu vor mai ajunge pe plajele Greciei in vara aceasta.

Acest health passport este o discutie care s-a animat in ultimele saptamani, incurajata de tari unde s-a aplicat “imunizarea de turma” – adica carora nu le-a pasat cati morti vor fi (cine moare, moare, daca sunt batrani cu atat mai bine – politica urmata de Suedia, Olanda si pana la un anumit punct de Marea Britanie). Ideea initiala a fost aparitia asa-numitului “certificat de imunitate” pe care l-ar primi doar cei care au contractat boala si care cum, necum au scapat si care le-ar acord o libertate similara cu cea de dinainte de epidemie. Dar problema acestui certificat de imunitate este una simpla – nu exista nici un studiu care sa certifice ca cei care s-au imbolnavit si s-au insanatosit sunt sau nu imuni – semnale din tari lovite de COVID-19 inca de la inceputul crizei cum ar fi China si Coreea de Sud indica faptul ca este posibil ca organismul uman sa nu dezvolte o imunitate – exista cazuri cu pacienti care s-au imbolnavit de 2 ori de COVID (se poate discuta si despre testele fals negative, dar cel putin virusologii sud-coreeni sunt convinsi ca nu exista imunitate post-COVID). In teorie, chiar daca s-ar dezvolta o anumita imunitate, nu se stie cat dureaza. Poate dura o saptamana, o luna sau un an. Poate fi doar la o anumita tulpina (cea care te-a infectat) sau nu. Deci “certificatul de imunitate” nu mi se pare o solutie acceptabila de nici un govern serios.

O alta propunere este ca acest “health passport” sa fie de fapt o bratara electronica care sa monitorizeze permanent temperatura. Din nou, nu este o idee viabila – poti sa faci temperatura din numeroase cauze, nu doar din cauza de COVID (poti sa faci temperatura si de la o banala insolatie), in plus, cineva infectat cu COVID-19 este contagios si in caz asimptomatic si in cele 5-6 zile inainte de aparitia oricaror simptome de COVID. Din nou, este o reteta de dezastru.

In acest moment, exista o singura varianta incipienta de “health passport”. Thailanda nu accepta pe nimeni pe teritoriul national (inclusiv cetateni thailandezi) care nu au un certificat ca au fost testati negativ in ultimele 72 ore inainte de a pune piciorul in Thailanda. Din nou, posibilitati multiple de falsificare sau chiar obtinere de certificate reale de la laboratoare fantoma de te miri unde.

Cea mai probabila solutie este ca potentialii turisti sa fie testati inainte de imbarcarea in avion (Emirates a testat deja un sistem de testare inainte de imbarcare care da rezultatele in 10 minute), iar cei detectati pozitiv sa ramana la sol. Asta implica ca vor fi acceptati doar turisti care vor veni cu avionul din aeroporturi care vor fi dotate cu capabilitate de testare. Acest lucru nu se va implementa doar de dragul Greciei, ci doar daca va fi folosit in masa pentru orice zbor. O alta optiune mai costisitoare si datatoare de batai de cap este ca aceste laboratoare ad-hoc sa fie instalate pe aeroporturile grecesti care vor fi autorizate sa primeasca turisti, dar ce te faci cu cei gasiti pozitivi – nu pot fi trimisi inapoi pentru ca pot infecta alti pasageri din avion, asa ca ar trebui ca sa fie carantinati in Grecia sau chiar internati in caz de probleme mai grave – ceea ce ar crea noi probleme si costuri. Dar probabil aceasta este unica solutie pentru turismul in Grecia. Asta ar insemna insa ca doar granitele aeriene si eventual cele maritime sa fie deschise, pentru ca ar fi practic imposibil sa asiguri un flux rezonabil la granitele terestre – cozile de intrare in tara se estimeaza ca ar putea dura si 5 zile.

De aceea, atat dl. Theoharis cat si eu cred ca solutia este la nivelul UE si nu neaparat al Greciei (si inteleg ca nu numai Grecia, ci si insulele Baleare sau Canare lupta pentru crearea unui sistem rapid de testare obligatorie pentru a putea calatori). Indiscutabil, decizile trebuie luate cat se poate de repede, iar masurile implementate de urgenta in sute si mii de aeroporturi la nivelul Europei si posibil si UK.

Netto. Grecia anunta redeschiderea sezonului turistic in iulie, dar trebuie sa rezolve problema “pasaportului de sanatate”. Si asta repede.

Grecia este una din tarile europene care datorita unei reactii rapide si a unei carantine eficiente a reusit sa aibe putine cazuri. Pana astazi, 21 aprilie 2020, Grecia a inregistrat doar 2000 infectari si 120 morti (cam la jumatate decat Romania raportat la 1 milion de locuitori, dar de 13 ori mai putin decat in Italia invecinata, ca infectari, si de 40 ori mai putine decese decat in Peninsula ajustat la numarul total de locuitori).

In acest moment, aeroporturile grecesti sunt inchise pana la mijlocul lunii mai. De la mijlocul lui martie, Grecia a inchis restaurantele, barururile, cluburile de noapte, muzeele, mall-urile, plajele si facilitatile sportive, scolile si bisericile. Slujbele religioase au fost anulate si in ciuda protestelor extremistilor de dreapta si a fanaticilor religiosi, nu au avut loc slujbe in Noaptea de Inviere. In plus, o interdictie totala de circulatie a impiedicat ca oamenii sa se duca sa-si viziteze rudele din alte localitati.

Granitele Greciei cu Albania, Macedonia de Nord si Turcia au fost inchise, iar cetatenii din afara UE nu pot intra pe teritoriul Greciei. Legatura pe mare cu Italia a fost intrerupta, la fel si zborurile spre Marea Britanie, Italia, Spania, Turcia, Olanda si Germania. Notificarea NOTAM este in vigoare pana pe 15 mai, cu posibilitate de prelungire. Singura exceptie – zborurile din Germania pot ateriza doar pe aeroportul din Atena.

Cetatenii care vin din strainatate sunt obligati sa se auto-izoleze intr-o resedinta declarata si verificata de politie. In anumite insule este interzisa circulatia noaptea chiar si in cazuri de urgenta. Nimeni nu poate iesi din casa fara o declaratie pe propria raspundere si din motive similare cu cele din Romania. Anumite insule au declarat carantina locala si nici o ambarcatiune nu poate acosta sau parasi insula decat in cazuri exceptionale. In consecinta, exista insule precum Naxos care nu au inregistrat nici o infectare, iar in Creta ultima infectare a fost inregistrata acum 19 zile.

Vor fi de asemenea luate masuri de distantare sociala in restaurante, baruri, hoteluri, plaje si este posibil ca cluburile de noapte sa nu fie deschise in 2020. Evenimentele de amploare (concerte, etc) ar putea fi interzise.

Starea pârtiilor din Poiana Braşov
Turism 21 Februarie 2024, 12:47

Starea pârtiilor din Poiana Braşov

În această dimineaţă, s-au înregistrat -5 grade Celsius în Masivul Postăvarul şi -1 grad în Poiana Braşov. Sunt condiţii...

Starea pârtiilor din Poiana Braşov
Livrarea apei minerale terapeutice din staţiunea Băile Herculane, sistată de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale
Turism 09 Februarie 2024, 07:47

Livrarea apei minerale terapeutice din staţiunea Băile Herculane, sistată de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale

Hotelurile, pensiunile şi bazele de tratament din staţiunea Băile Herculane au rămas fără apa minerală terapeutică după ce...

Livrarea apei minerale terapeutice din staţiunea Băile Herculane, sistată de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale
A început Carnavalul de la Veneţia, cu o tematică dedicată lui Marco Polo
Turism 28 Ianuarie 2024, 12:02

A început Carnavalul de la Veneţia, cu o tematică dedicată lui Marco Polo

Petrecăreţi deghizaţi, măşti şi costume colorate: sâmbătă, Veneţia a dat startul festivităţilor pentru carnavalul său, unul...

A început Carnavalul de la Veneţia, cu o tematică dedicată lui Marco Polo
Creşte numărul vizitatorilor care vor turism lent în Deltă
Turism 26 Ianuarie 2024, 10:33

Creşte numărul vizitatorilor care vor turism lent în Deltă

Numărul persoanelor care vor să viziteze Delta Dunării în bărci fără motoare creşte de la an la an, însă operatorii economici...

Creşte numărul vizitatorilor care vor turism lent în Deltă
Numărul turiştilor din Deltă a scăzut drastic, pe fondul războiului din Ucraina
Turism 22 Ianuarie 2024, 15:44

Numărul turiştilor din Deltă a scăzut drastic, pe fondul războiului din Ucraina

Numărul turiştilor din Delta Dunării a scăzut anul trecut cu cel puţin 40% faţă de cel din anul precedent, pe fondul...

Numărul turiştilor din Deltă a scăzut drastic, pe fondul războiului din Ucraina
Braşov: Se deschid pârtiile din partea inferioară a masivului Postăvarul; vremea a permis producerea zăpezii artificiale
Turism 12 Ianuarie 2024, 21:25

Braşov: Se deschid pârtiile din partea inferioară a masivului Postăvarul; vremea a permis producerea zăpezii artificiale

Primăria Braşov a anunţat că, de sâmbătă, se va putea schia şi în partea inferioară a masivului Postăvarul, datorită...

Braşov: Se deschid pârtiile din partea inferioară a masivului Postăvarul; vremea a permis producerea zăpezii artificiale
Răcituri și alte delicatese de iarnă la Muzeul ASTRA
Turism 10 Ianuarie 2024, 13:51

Răcituri și alte delicatese de iarnă la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA organizează în perioada 11-14 ianuarie evenimentul Răcituri și alte delicatese de iarnă. În cadrul acestei...

Răcituri și alte delicatese de iarnă la Muzeul ASTRA
Turbăriile din Semenic, un nou traseu tematic în proiect pentru 2024
Turism 03 Ianuarie 2024, 16:54

Turbăriile din Semenic, un nou traseu tematic în proiect pentru 2024

Proiectele de amenajare a traseelor tematice continuă şi în 2024, potrivit directorului Administraţiei Parcului Naţional...

Turbăriile din Semenic, un nou traseu tematic în proiect pentru 2024