VIDEO. Lacul toxic care a "înghiţit" un sat din Apuseni
Geamăna era cândva un sat de la poalele munţilor Apuseni, în care îşi duceau traiul zilnic peste 300 de familii.

16 Noiembrie 2019, 17:08
Drama care a marcat localitatea acum patru decenii a făcut ca în zonă să mai trăiască astăzi doar 20 de suflete.
Dezastrul localnicilor a început în anul 1977, când Nicolae Ceaușescu a decis să exploateze zăcămintele uriașe de cupru descoperite sub pământ. Statul a obligat locuitorii din satul apropiat Geamăna să își părăsească locuințele pentru a face loc reziduurilor toxice provenite de la cariera de cupru de la Roşia Poieni, care la acea vreme era cea mai mare din Europa.
În 1986, când a început deversarea sterilului, casele rămase dupa expropiere au fost aşezate de destin mai deasupra, pe culme, cum spun localnicii. Tot pe deal a fost ridicată şi biserica satului, cam la 100 de metri de vatra satului. În timp, nămolul a ajuns la nivelul acoperişului, turla bisericii reprezentând una dintre ultimele mărturii că acolo a fost cândva o aşezare omenească. Sub biserică, în valea Şeşii, se află lacul cu tulbureala de steril, înroşit de deşeurile de la cariera de cupru de la Roşia Poieni. Acolo a fost, până în urmă cu aproape patru decenii, vatra satului Geamăna.
„Primul sămn rău o fost atunci când au început să se uşte cireşii, vişinii. Or fi sâmţit de la bun început otrava care atunci era doar sub pământ. Ce vă săpui se petrecea pe la sfârşitul anilor 1970. Apoi, pâraiele ce curgeau pe aici s-au înroşit rând pe rând, ca şi când torni în ele sânje“, spune cu năduf unul dintre oamenii care au rămas în Geamăna.
Vechiul sat a fost pierdut sub lacul artificial în care se deversau reziduurile contaminate ale minei. Apele lacului sunt foarte toxice, fiind pline cu cianură și alte substanțe chimice.
„Uite aşa am ajuns să vedem pâraiele aste otrăvite, cum se duce la fund casă după casă, cârciuma unde se adunau oamenii satului şi apoi şi biserica, după cum vedeţi se scufundă şi ea. După mine satul va fi mort, când biserica va fi acoperita de tot de steril. Aice o fost satul Şasa, o mai rămas din el 4 căsi, în Trifeşti mai sunt 5 căsi. Totul s-a distrus. Sunt sate care nu mai există pe hartă, numai atâta că stau în ele oameni uitaţi de lume cum sântem noi, câteva suflete aici “, spune Bunul Nicolae, cel mai varstnic dintre supravietuitorii dezastrului de la Geamăna.
Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.
{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=zuhd4RRsWTA{/youtube}