-

Fermierii români nu vor pierde bani pe fondul reducerii bugetului Politicii Agricole Comune

Fermierii români nu vor pierde bani, pe fondul reducerii bugetului Politicii Agricole Comune - a spus, ieri, adjunctul şefului Direcţiei Generale de Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Executivului comunitar, Mihail Dumitru.

El a explicat că formele de subvenţionare vor fi revăzute, dar se va menţine acelaşi tip de intervenţie. „Anul trecut, spre exemplu, după 10 ani, am reuşit să avem o descărcare de gestiune verde, în sensul că întregile cheltuieli ale Politicii Agricole Comune, pe anul anterior, s-au situat sub marja de eroare acceptată de 2%. Asta este pentru Plonul I. Pentru Pilonul II, a fost puţin peste şi am stabilit că vom păstra, la nivel european, câteva elemente cheie, pe care le vom pune în regulamentele de bază şi în regulamentele de aplicare, aceste elemenete cheie vor fi cele care ne vor garanta valoarea adăugată europeană, că această politică rămâne o politică comună, că piaţa internă europeană nu va fi afectată, nu va fi distorsionată”.
Comisia Europeană propune o plafonare a plăţilor per fermă, la 100.000 de euro - a mai precizat Mihail Dumitru. El a adăugat că s-a propus transferarea unei cote de cel puţin 2% din alocările pentru plăţile directe, din fiecare stat membru către ajutorul complementar pentru tinerii fermieri.

RADOR

Foto: Pixabay