Băcița Mărioara Băbu, numită "Tezaur Uman Viu"
Mărioara Băbu, băcița de la Stâna Ștefanu de pe Transalpina, este printre puținii români care au primit titlul de ”Tezaur uman viu”.
Articol de Antena Satelor, 15 Aprilie 2024, 16:00
Acest titlu este conferit pe viață, fiind personal și netransmisibil, acordat de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, o apreciere a eforturilor susținute în promovarea și conservarea tradițiilor.
Mărioara este cunoscută pentru preparatele sale tradiționale precum balmoșul, tocanul de oaie, laptele covăsit sau jintița, pe care le pregătește cu aceeași pasiune și autenticitate ca in urma cu peste 50 de ani si pentru modul in care perpetueaza obiceiurile stramosesti.
Stâna Ștefanu de pe Transalpina, condusă de doamna Băbu este unul dintre locurile care au păstrat cel mai bine tradiția oieritului românesc, reprezentând și un valoros obiectiv turistic, poziționat în zona muntoasă a județului Gorj.
"Totul e după o muncă de o viață, nu de ani de zile. M-am născut și am crescut într-o familie de crescător de animale. M-am căsătorit la Novaci, în județul Gorj, cu un băiat de cioban. El la rândul lui, s-a ocupat tot cu creșterea animalelor, cu oile în special, și am continuat această meserie. La 3 zile după ce m-am căsătorit, am și plecat la munte, unde sunt și acum, în Muntele Ștefanu. N-am lipsit o vară de la stână. Atât de mult iubesc muntele, atât de mult iubesc ceea ce fac încât.
In această perioadă mă bucur că vine primăvara, că trebuie să ajungă acolo. Până la toamnă, la sfârșitul lui septembrie, eu nu cobor nici o zi. Pentru că iarna, atunci când sunt nevoită să stau acasă la Novac, mi-e dor de munte", a declarat pentru Radio Antena Satelor, Mărioara Băbu.