-

Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României

Credincioşii îl sărbatoresc pe 30 noiembrie pe Sfântul Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus şi considerat de români "Ocrotitorul României", Apostolul românilor sau creştinătorul poporului român.

Sfântul Andrei a fost mai întâi ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, fiind martor la botezul Domnului Nostru Iisus Hristos. Împreuna cu fratele său Simon Petru (Chefa), ei au fost primii chemați și aleși de Iisus. Ei erau fii lui Iona din Betsaida (Casa vânătorului – de pești), erau oameni simpli, pescari, dar Mântuitorul i-a făcut pescari de oameni.

Sfântul Petru a fost apostolul Apusului, iar Sfântul Andrei apostolul Răsăritului, al nostru deci, el propovăduind învățătura creștină în Ierusalim, Bizant, Sciția etc. El a venit în Sciția Minor, Dobrogea de azi, în primele decenii ale mileniului întâi, înainte de formarea poporului român, așa că poporul nostru s-a născut creștin.

Exista și un colind în care este amintit numele lui. La noi creștinismul s-a instaurat repede, imediat după Înălțarea Domnului Nostru Iisus Hristos și după Cincizecime, pe când, la vecinii noștri, de exemplu la ruși, care au fost creștinați la sfârșitul mileniului, a fost nevoie de multă stăruință și de porunca țarilor.

Sfântul Apostol Andrei a fost și a rămas ocrotitorul nostru, al neamului românesc. A plecat apoi spre Grecia și s-a oprit în Patras unde i-a adus la creștinism, chiar și pe soția conducătorului. Acolo a fost chinui și până la urma răstignit pe o cruce în formă de X. Moaștele lui au fost duse la Constantinopol și, mai târziu, capul Sfântului Andrei a fost dus la Patra, prin stăruința mitropolitului de atunci.

În Dobrogea, în peștera unde a trăit, s-a ctitorit o mănăstire unde pelerinii merg în ziua numelui săi și se roagă, convinși fiind că apostolul face minuni.

Dupa creștinarea noastră, Apostolul Andrei a plecat, dar poporul nu a uitat creștinismul, dimpotrivă el si-a păstrat credința chiar dacă peste el au trecut, timp de sute de ani, valuri de barbari. Mitropolitul era primul sfetnic al Domnitorului, iar domnii și boierii nostri au ctitorit biserici și mănăstiri care dăinuie și azi.