-

Cele mai căutate specializări la cele patru mari universităţi din Cluj-Napoca

Cele mai mari patru universităţi ale Clujului au fost, în acest an, ca un magnet pentru absolvenţii de liceu dornici să ajungă studenţi.

Peste 23 de mii de tineri din întreagă ţară s-au înscris pentru un loc la buget la admiterile organizate de Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Tehnică, Universitatea de Medicină şi Farmacie "žIuliu Haţieganu"ť şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.
Cele mai mulţi tineri s-au îndreptat spre UBB, unde, per total, s-a înregistrat şi cea mai mare concurenţă - 3,01 pe loc. Dealtfel, aici sunt secţii unde concurenţă a depăşit 10 candidaţi pe un loc.
La Universitatea Babeş-Bolyai au fost scoase la concurs 4975 de locuri bugetate, pe care s-au înscris 14.975 de candidaţi.
UBB are peste 10 specializări unde concurenţa a depăşit 6 candidaţi pe un loc:

Media digitală - 14,26 candidaţi pe loc
Contabilitate şi Informatică de Gestiune - 12,7 pe loc
Psihologie (limba română) - 9,7 pe loc
Administrarea afacerilor - 8,29 pe loc
Limba japoneză - 7,2 pe loc
Business - 7,08 pe loc
Informatică - 6,9 pe loc
Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar - 6,9 pe loc
Limba norvegiană - 6,7 pe loc
Drept - 6,19 pe loc

La Universitatea de Medicină şi Farmacie au fost scoase la concurs 650 de locuri fără taxa, pe care s-au înscris 1727 de candidaţi.
Radiologie şi imagistică a fost cea mai căutată specializare a Universităţii, urmată de Asistenţă medicală generală şi Tehnică dentară.
Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, la UMF au existat specializări unde numărul de locuri fără taxă scos la concurs a fost mai mare decât numărul candidaţilor. La Farmacie, pe cele 90 de locuri bugetate au fost 88 de candidaţi, însă aici s-a obţinut singura notă de 10 la examenul organizat de Universitate în acest an.

Radiologie şi imagistică - 5,95 pe loc
Asistenţă medicală generală - 4,62 pe loc
Tehnică dentară - 4,26 pe loc
Nutriţie şi dietetică - 3,15 pe loc
Medicină - 2,57
Balneofiziokinetoterapie şi recuperare - 2,5 pe loc
Medicină dentară - 2,43 pe loc
Farmacie 0,92 pe loc

La admiterea din acest an a crescut interesul tinerilor pentru Universitatea Tehnică. În total, aici au fost scoase la concurs 3440 de locuri, pentru care au luptat 5517 absolvenţi de liceu.
La mai multe specializări concurenţa a depăşit chiar 3 candidaţi pe un loc, în timp ce la extensia din Baia Mare, de exemplu, va fi organizată o nouă admitere în toamnă, pentru că au mai rămas locuri libere:

Inginerie medicală - 5,17 pe loc
Robotică - 3,7 pe loc
Mecatronică - 3,3 pe loc
Calculatoare - 3,2 pe loc
Arhitectură - 3 pe loc.

Şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a avut, în 2019, mai mulţi candidaţi decât locurile scoase la concurs. În total, 970 de tineri au vizat unul dintre cele 830 de locuri bugetate. Aici sunt totuşi secţii unde nu s-au ocupat locurile, astfel că, la sesiunea din toamnă, vor fi scoase la concurs peste 100 de locuri fără taxă.

Măsurători terestre şi cadastru - 2 pe loc
Medicină veterinară - 1,5 pe loc
Silvicultură - 1,5 pe loc
Ştiinţă şi tehnologia alimentului - 1,5 pe loc

Odată cu finalizarea examenelor de admitere la universităţi, studenţii declaraţi admişi trebuie să îşi confirme locurile pentru care au candidat, în condiţiile în care mulţi absolvenţi de liceu şi-au depus dosarele la mai multe facultăţi sau chiar universităţi. Chiar dacă ei aleg să urmeze două facultăţi în paralel, doar una dintre acestea o vor face fără taxa, la cealaltă putându-se înscrie doar la forma cu taxă.
Până la sfârşitul acestei săptămâni procedura confirmării locurilor se va finaliza la toate instituţiile de învăţământ.

RADOR

Articole înrudite