-

Locuitorii comunei Vulcana Pandele, din judeţul Dâmboviţa, sunt revoltaţi din cauza faptului că, spun ei, în unele momente ale zilei, aerul devine irespirabil.

Oamenii indică şi vinovatul pentru acest disconfort: o societate comercială aflată în apropiere şi care prelucrează membrane naturale pentru industria alimentară. Nemulţumiţi din cauza acestei situaţii, mai mulţi locuitorii au participat la un protest care a avut loc în comună. „Vrem să respirăm aer curat - au strigat locuitorii comunei Vulcana Pandele, supăraţi din cauza mirosurilor care, spun ei, în unele momente ale zilei sunt insuportabile. În anumite ore vine cate un val de miros de nu poţi să stai în curte. E ceva de nedescris! Dacă am geamurile deschise trebuie să mă duc repede să le închid că altfel intră şi dacă a intrat iese foarte greu. Ne-am îmbolnăvit de ficat. Nu mai putem să suportăm acest miros, trebuie să facem ceva!”
Cu privire la această situaţie, comisarul sef al Gărzii de Mediu Dâmboviţa, Petrică Niţu, a precizat :„Este impusă montarea de filtre cu cărbune activ pe toate evacuările din halele de producţie. Apoi, s-a ajuns la o altă soluţie cu nişte instalaţii de spălare a mirosurilor şi au fost montate cinci astfel de instalaţii. Problema rămâne în continuare pe staţia de epurare, unde părerea mea este că ar trebui încă una sau două astfel de instalaţii”.
Reprezentanţii societăţii comerciale au precizat că aceasta a achiziţionat de curând staţia de epurare şi că se află într-un proces de modernizare şi retehnologizare. Aceştia subliniază că societatea comercială îndeplineşte toate condiţiile impuse de lege şi de normele şi uzanţele Uniunii Europene care vizează măsurile necesare pentru combaterea poluării

RADOR

Foto: Pixabay

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.