-

Maramureşenii care vor să îşi construiască o casă nouă, modernă, dar care să păstreze stilul tradiţional al Maramureşului, au la dispoziţie proiecte tehnice pentru acestea, în mod gratuit.

Acest lucru este posibil datorită proiectulu demarat şi implementat de Consiliul Judeţean Maramureş alături de Ordinul Arhitecţilor din România filiala Nord Vest, numit "Plan de revitalizare a satului maramureşean".
Acesa a fost conceput pentru a stopa transformarea satului maramureşean tradiţional, într-unul cu prea multe elemente moderne şi menţinerea sa într-o formă apropiată de modelul arhaic.
Arhitectura specifică zonei ocupă un loc central în cadrul identităţii Maramureşului ca păstrător al unei tradiţii unice, iar păstrarea stilului original în care au fost ridicate aici construcţiile reprezintă o mare provocare pentru autorităţile statului.
Proiectele pentru modelele de locuinţe în stil tradiţional sunt puse gratuit la dispoziţia persoanelor interesate, care vor achita doar costul doar pentru studiile de teren, realizarea proiectului de adaptare la teren în funcţie de modelul ales, obţinerea avizelor şi taxele pentru eliberarea Certificatului de Urbanism, respectiv a Autorizaţiei de construire.

RADOR
Foto: Pixabay