-

Condițiile meteo au creat turiștilor probleme deosebite de orientare, în zona superioară a Masivului Ceahlău ,vizibilitatea fiind de maximum 50 m. Salvamontiștii au acționat.

Echipele de salvare au fost solicitate sa intervina de mai multe ori. O familie din Timisoara cu doi copii a fost cautata noaptea în zona Vârfului Lespezi, fiind gasita si condusa în siguranta la cabana. Alte doua interventii similare s-au derulat în aceeasi zona, însa pe timp de zi.

O eperienta nu tocmai placuta a avut un cuplu de turisti din Noua Zeelanda, care la întoarcerea în Durau de la Cascada Duruitoarea s-au întâlnit cu un urs. „Contrar obiceiului, animalul de dimensiuni considerabile de abia iesit din bârlog, nu a fugit si s-a apropiat periculos de mult de turisti. Acestia au procedat foarte corect si fara sa intre în panica, s-au îndepartat usor de zona cu pricina, facând mult zgomot ceea ce l-a determinat pe animal sa nu-i atace. Totusi animalul i-a urmarit un timp destul de lung, dar pâna la urma a disparut în padure. Când si-au revenit din soc, turistii au realizat ca se departasera considerabil de poteca turistica marcata si au sunat la Dispecaratul National Salvamont”, a precizat Raul Papalicef, sef Serviciu Salvamont Neamt. Echipajul canin de serviciu de la Baza Durau i-a gasit repede pe turistii straini si i-a condus în siguranta în statiune. În continuare, salvamontistii vor derula actiuni intensive de patrulare în zona Cabanei Dochia, dar si pe sectoarele nordice si vestice ale platoului.

GIANINA BUFTEA