-

De astăzi funcţionează, în cel mai solicitat Spital de Urgenţă din Capitală, primul heliport, inaugurat la Spitalul Universitar.

Folosirea acestuia va scurta cu aproximativ 30 de minute sau chiar mai mult timpul în care vor fi preluaţi pacienţii aflaţi în stare gravă, crescând astfel şansele lor de supravieţuire. Managerul instituţiei, Adriana Nica, a precizat că persoanele care vor fi aduse cu elicopterul vor ajunge rapid în Unitatea de Primiri Urgenţe pentru a fi trataţi de medici: „Este o premieră nu numai pentru Spitalul Universitar, ci pentru pacientul critic care are nevoie de îngrijiri medicale de înaltă specialitate la spitalul nostru, dar şi la alte spitale din Bucureşti, în funcţie de patologia cu care un astfel de pacient critic ajunge în Bucureşti. Dacă anterior finanţării şi execuţiei acestui heliport elicopterele SMURD aterizau în diferite zone din Bucureşti, din zona respectivă pacientul era transferat către un spital de urgenţă, la noi sau în alt spital de urgenţă din Bucureşti, traficul este destul de îngreunat şi atunci timpul se scurgea în de favoarea pacientului.”
Potrivit reporterului nostru Alexandru Lancuzov, heliportul a costat aproximativ un milion de euro, sumă suportată în totalitate de o companie privată. Un heliport funcţional, primul din România, se află şi la Spitalul de Urgenţă de la Oradea.

RADOR
Foto: Pixabay