-

Dăruiește și vei primi!

Aceasta este filozofia de viață a lui Marius Constantin, un tânăr în vârstă de 29 de ani, cu dizabilitate locomotorie, un idealist și un optimist incurabil, pentru care viața nu a fost deloc ușoară.

El nu s-a dat bătut și a reușit să depășească toate obstacolele și să devină ceea ce este astăzi, un om responsabil, empatic, dornic să-și ajute semenii.

În urmă cu două săptămâni, în emisiunea “Vrem să stii”, vă spuneam că Marius este țintuit într-un scaun cu rotile și că a trebuit să lupte din răsputeri pentru a reuși să ducă o viața normală și să devină un membru activ al comunității în care trăiește.

Ne mărturisea atunci, că de când se știe, și-a dorit să-și depășească condiția și să dovedească celor din jurul său că o dizibilitate nu este o problemă sau o piedică atunci când vrei să realizezi ceva în viață, iar lucrul acesta a devenit un scop în sine.

Pe Marius, calculatorul l-a ajutat foarte mult atât în viața de zi cu zi, cât și în activitatea educațională și profesională. Astfel, el a descoperit lumea și a intrat în contact cu oamenii.

De altfel, de cinci ani repară laptopuri și computere și a învățat tot ce se putea despre aceste instrumente, atât de utile în lumea în care trăim, dar mai ales persoanelor cu dizabilități.

Așa cum recunoștea în emisiunea “Vrem să stii”, la care a fost invitat să vorbească despre importanța calculatorului în viața nostră și importanța dobândirii de către tinerii din mediul rural a competențe digitale, pentru Marius Constantin calculatorul a fost mulți ani singura legătură cu lumea, cu mediul exterior. 

El spunea că a avut norocul că trăiește în era în care tehnologia avansează foarte repede și se găsește la tot pasul, făcând parte într-un mod destul de intens din viața noastră și a profitat la maxim de acest ajutor și astfel o necessitate și o pasiune s-au transformat în meserie.

Marius Constantin își trăiește viața după principii simple, sănătoase, iar lucrul cel mai important pentru el este să facă bine, să aducă bucurie celor din jurul său și să dăruiască.

Și a reușit până acum să ofere cadou șase computere unor personae pentru care acest instrument este vital pentru a duce o viață normală.

Și, pentru că cea mai mare dorință a lui Marius este să-și ajute semenii, asta a făcut și în timpul emisiunii “Vrem să stii”, când s-a oferit să doneze un calculator unei persoane care nu își permite să și-l cumpere și care reușește să-l convingă că acest computer este vital pentru ea.

Inițiativa lui a avut un mare ecou, zeci de oameni au sunat și au trimis mesaje la Radio România Antena Satelor, însă doar două persoane au reușit să-l sensibilizeze pe Marius, cărora le-a oferit un calculator și un laptop.

Este vorba despre Nicoleta Alexandrache din Mărășești-Vrancea, o persoană nevăzătoare, pentru care calculatorul reprezenta legătura cu lumea exteriora și Iuliana Gheorghe, din Județul Buzău, care are trei copilași care își doreau cu ardoare un calculator, dar pe care familia nu și-l putea permite.

Marius a făcut lucrurile până la capăt și a dăruit personal calculatoarele.

Foarte bucuroși au fost cei trei copii ai familie Gheorghe, o familie simplă de gospodări, care l-a întâmpinat pe Marius cu mare emoție, de la cei mai mici până la bunici.

Reacția celor trei copilași, Maria de 4 ani, Elvis de 7 ani și Marius de 9 ani, a fost suprinsa în imaginile de mai jos, care-i înfățișează alături de familia lor, de Marius și calculatorul pe care și-l doreau atât de mult.

FOTO: Maria, Elvis și Marius, alături de priletenul lor Marius Constantin, cel care dăruit le-a dăruit calculatorul mult dorit:

foto1

foto3

foto4

foto5

foto6

La fel de impresionată a fost și Nicoleta Alexandrache, o nevăzătoare din Mărășești - Vrancea, care i-a mulțumit lui Marius Constantin pentru gestul său de a-i dărui laptopul care o va ajuta să descopere lumea.

foto7

foto8

Marius Constantin:

Ideea e foarte simplă, primul lucru pe care mi l-am cumpărat din primul meu salariu a fost un computer mai perfomant de care aveam nevoie că să lucrez mai rapid, mai eficient și pentru că eu am reușit să mi-l cumpăr, am zis la momentul respectiv că vechiul meu computer poate fi de folos cuiva care are nevoie el și care este la început și nu prea știe cum și la ce folosește un computer, dar vrea și îi place să învețe și vede computerul că pe o unealtă ce ne este de folos la școală și la locul de muncă. 

Atunci mi-am dat seama că trebuie să continui să ofer acces cu pași mici la tehnologie tuturor celor care își doresc, dar nu au posibitatea să facă acest lucru, pentru că vrem, nu vrem, tehnologia, indiferent de forma ei, reprezintă viitorul și este un element important într-un sistem educațional perfomant, care permite elevilor să își dezvolte competențele digitale, dar și atunci când dorim să obținem un loc de muncă.

Îl felicităm și noi pe Marius Constantin pentru faptele sale bune și sperăm că exemplul său va fi urmat și de alții oameni de bine, care vor și pot să aducă bucurie și un strop de fericire celor aflați în nevoie.

 

Articole înrudite