-

Şcoala românească a Parohiei Ortodoxe Sfântul Simeon şi Sfânta Ana, în Pescara

În Italia, acolo unde avem una dintre cele mai numeroase comunităţi, s-a deschis duminică, 2 iunie, şcoala românească a Parohiei Ortodoxe Sfântul Simeon şi Sfânta Ana.

Proiectul Şcoala Românească din Pescara se derulează în perioada 20 mai-23 iunie şi este realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Duminică a avut loc marea deschidere a şcolii, în prezenţa elevilor, a credincioşilor şi a comunităţii românilor din regiunea Abruzzo. 

Când şi de ce aţi decis, Părinte Alin Iarca, să deschideţi şi o şcoală românească în incinta bisericii?

Alin Iarca: Decizia de a deschide o şcoală românească în incinta bisericii parohiale a venit imediat după de Preasfinţitul Părintele nostru Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a dat binecuvântarea ca în zona provinciei Pescara să se înfiinţeze Parohia Sfântul şi Dreptul Simeon şi Sfânta Prorociţă Ana. La început, şcoala românească sau mai exact cursurile şcolii româneşti se desfăşurau fie în casa preotului, fie în parcurile din jurul structurii care ne găzduia ca biserică. În schimb, astăzi, cu ajutorul lui Dumnezeu, ne bucurăm de un spaţiu destul de generos, unde copiii noştri pot veni în contact cu limba românescă, cu geografia României, cu istoria României şi cu tot ceea ce le lipseşte din învăţământul pe care îl frecventează.

Ce fel de activităţi veţi întreprinde cu copiii şi adolescenţii români care se înscriu la această şcoală?

Alin Iarca: Copiii ce frecventează cursurile şcolii româneşti vor descoperi noi cunoştinţe de limbă, cultură şi civilizaţie românească. Ei vor învăţa să-şi cunoască mai bine ţara de origine, limba, vor cânta, vor cita, vor dansa, vor lua lecţii la pian şi îşi vor descoperi tradiţiile şi, de asemenea, vor lua lecţii de cateheză. Vor participa la diferite ateliere de creaţie, cum ar fi pictura pe sticlă şi încondeiatul ouălor. Tot în cadrul şcolii româneşti vom avea şi mai multe actiivtăţi de gispodărire, cum ar fi plantarea plantelor, dat fiind faptul că biserica noastră este o construcţie nouă, iar interiorul grădinii a fost înfrumuseţat şi cu ajutorul copiilor. Părinţii sunt foatre încântaţi de ideea de a frecventa şi ei anumite cursuri, dat fiind faptul că odraslele lor pot învăţa şi pot conserva mai bine acitivtăţile pe care le fac la şcoala românească atunci când au şi puterea exemplului pe care o văd la părinţii lor.

Necesitatea unei şcoli româneşti în cadrul unei parohii se simte numai în cazul în care ne aflăm în străinătate sau consideraţi că astfel de iniţiative se pot face şi în ţară?

Alin Iarca: Necesitatea unei şcoli româneşti în cadrul unei parohii se simte mult mai puternic în diaspora, dar cred că în parohiile din România aceste şcoli ar avea un impact puternic şi ar fi o alternativă consistentă a învăţământului actual.

Care este satisfacţia dumneavoastră, ca preot paroh, că aţi reuşit să aduceţi la Pescara o şcoală românească?

Alin Iarca: Nu aş putea spune că este o satisfacţie, ba din contră, este o binecuvântare pe care Dumnezeu mi-a îngăduit-o să o trăiesc, pentru că eu sunt de părere că, prin implicarea fiecăruia dintre noi, fără să ne dăm seama, suntem o generaţie binecuvântată de Dumnezeu pentru a rămâne în istorie şi a fi amintită, din generaţie în generaţie, ca formatori de suflete pentru eternitate. Pentru că ei, urmaşii noştri, îşi vor aminti cu mare drag că noi am plantat aici sămânţa românească, unde se va păstra credinţa, limba şi tradiţiile neamului nostru strămoşesc, sperând că, peste ani şi ani, copilaşii noştri, care astăzi sunt născuţi pe meleagurile ţărilor străine, să păstreze în inima şi în sufletul lor, cu drag, comoara învăţăturilor pe care le primesc în sânul bisericii-mamă.

RADOR

Foto: Pixabay

Articole înrudite