-

Sfinții Trei Ierarhi

In fiecare an, pe 30 ianuarie, Biserica Ortodoxa Romana ii sarbatoreste pe Sfintii Parinti Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur, adevarati ctitori ai Ortodoxiei, considerati cei mai mari invatatori ai Bisericii din toata istoria crestinatatii.

Pentru ca, pe langa darul talcuirii Sfintelor Scripturi, Sfintii Vasile cel Mare (1 ianuarie), Grigorie Teologul (25 ianuarie) si Ioan Gura de Aur (13 noiembrie) s-au invrednicit si de inalta treapta a arhieriei, ei sunt cunoscuti sub numele de Sfintii Trei Ierarhi.

Cei trei Parinti ai Bisericii Ortodoxe au trait aproximativ in aceeasi perioada, in secolul al IV-lea.

Erau oameni cu inalta stiinta de carte, cunoscand nu numai adancurile invataturii lui Dumnezeu din Sfintele Scripturi, ci pretuind, de asemenea, stiinta si filosofia clasica din vremea lor.

Citeste mai departe AICI

Articole înrudite

 • Timotei, cel care îl cinstește pe Dumnezeu

  Timotei este un nume precrestin, insa el a devenit cunoscut mai ales datorita Sfantului Apostol Timotei, ucenicul lui Pavel, care este amintit in Noul Testament.

 • Eftimie, cel care aduce veselia

  Numele Eftimie, sarbatorit in 20 ianuarie, este destul de vechi, fiind intalnit prima data in secolul al IV-lea, ca nume al unui sfant crestin – in limba greaca, Euthymius.

 • Tradiții românești de sfârșit și de început de an

  Romanii iubesc traditiile stramosesti si le poarta intotdeauna in suflete ca pe o parte a propriei indentitati. Fiecare sarbatoare are farmecul si semnificatiile ei, insa sarbatorile de sfarsit de an si cele de inceput de an par sa fie cel mai aproape de inimile romanilor.

 • Ștefan, cel care poartă coroana

  Ștefan este un nume cu rezonanță în istoria românilor (nu mai puțin de 13 domnitori ai Moldovei au purtat acest nume), vechi și cu arie largă de răspândire. Ștefan este forma specific românească ce continuă grecescul Stephanos.

 • Cristian, cel care îl urmează pe Hristos

  Prenume frecvente astăzi, Cristian și Cristiana provin de la numele personale latinești Christianus și Christiana, la origine adjective derivate de la numele lui Iisus Hristos, prin care erau desemnați adepții noii religii, creștinismul.