-

Cuiburile de berze, supravegheate prin aplicația „Uite, Barza!”

Plasticul a ajuns până în cuiburile de berze. Aplicația „Uite, Barza!” a Societății Ornitologice Române, răspândită în toată țara, se află în topul celor mai populare aplicații Google Play.

Ce performanțe a înregistrat deja aplicația și care sunt cele mai interesante lucruri și statistici observate/realizate cu ajutorul ei?

– Peste 2.000 de cuiburi introduse deja în baza de date
– Pui de barză inelaţi în judeţul Tulcea
– Gunoaiele oamenilor afectează şi puii de barză

Cifre impresionante pentru al treilea an în care românii numără berzele albe cu ajutorul aplicaţiei ‘Uite, Barza!’ – deja sunt peste 2.00 de cuiburi introduse în baza de date a Societăţii Ornitologice Române (SOR), pe site-ul berzeleromaniei.sor.ro.

Mai mult de atât, pe data de 8 iulie 2019 aplicaţia se afla pe locul întâi în topul celor mai populare aplicaţii din categoria Călătorii şi informaţii locale, în Google Play. Până acum, "Uite, Barza!" a fost downlodată de peste 10.000 de ori, aflăm dintr-un comunicat al SOR.

Cuiburile de berze, supravegheate prin aplicația „Uite, Barza!”
Cele mai multe intrări de cuiburi recenzate (345) sunt cele din judeţul Harghita. Pe locul secund se află judeţul Constanţa (249), urmat de Tulcea (237) şi Suceava (217). Intrările de cuiburi reprezintă doar semnalările utilizatorilor de aplicaţie şi pot fi dublate – statistica oficială a cuiburilor de berze va fi gata abia după 31 iulie, când se încheie numărătoarea oficială, iar cuiburile sunt validate.

Poveşti cu final fericit

În ziua în care a început oficial numărătoarea berzelor albe, pe 25 iunie, o echipă de la Societatea Ornitologică Română şi Centrala Ornitologică Română a inelat 62 de pui de barză în cuiburile de pe stâlpii reţelei de electricitate de joasă tensiune din judeţul Tulcea. Biologii Ioana Cobzaru, Sebastian Bugariu, Lucian Fasolă-Mătăsaru, Gabriel Chişamera şi Viorel Gavril au fost ajutaţi de tehnicienii de la E-Distribuţie Dobrogea, companie din Grupul Enel, pentru a avea acces la cuiburi. Puilor de barză li s-au amplasat câte două inele pe picior, unul metalic şi unul din plastic color, inele cu ajutorul cărora vor fi monitorizaţi pe viitor. Dar biologii au fost nevoiţi să şi intervină pentru a încerca salvarea unui pui.

"Unul dintre puii pe care i-am inelat avea probleme serioase şi probabil lucrurile s-ar fi terminat tragic: înghiţise parţial (probabil odată cu hrana adusă de adulţi) o bucată de panglică din cuib, care era şi înfăşurată pe picior. Norocul lui a fost că l-am găsit, el probabil nu se mai putea hrăni şi ar fi murit în cuib, fie sufocat, fie de inaniţie. Am reuşit să înlăturăm cea mai mare parte din acel rest de panglică şi sperăm să fie în regulă. Gunoaiele care ajung în cuiburi pot prezenta pericole serioase pentru pui", a povestit biologul Sebastian Bugariu.

În alt colţ de ţară, Lucian Fasolă Mătăsaru a inelat apoi patru pui de barză din Moldova, dintr-un cuib cel puţin… inedit. La circa 30 de kilometri de Iaşi, un cuib de barză a fost dărâmat de furtună, acum patru ani. Cuibul şi puii au căzut în iarbă, iar bătrânul proprietar al curţii unde picase a luat resturile din cuib şi le-a aşezat pe şopronul lui. Adulţii care urmăreau din apropiere au continuat să îngrijească puii până aceştia au zburat, iar de atunci berzele sunt protejate în fiecare an de proprietarii şopronului. "Ştiu că poate părea ciudat, dar rar am văzut atâta dedicare şi respect pentru aceste păsări. Iniţial am crezut că doamna care îngrijea păsările se bucura din plin de prezenţa lor, dar am aflat imediat că nu. Doamna este nevăzătoare, dar chiar şi aşa a ales să protejeze berzele. Acestea nu şi-au mai refăcut cuibul de pe stâlp, ci an de an revin la aceşti bătrâni pe şopron. Dar ce este mai important, aceşti bătrâni au înţeles că puii de păsări sunt cel mai bine îngrijiţi de părinţii lor, iar noi nu ar trebui să preluăm puii din natură dacă aceştia nu sunt răniţi sau în imediat pericol", a spus biologul SOR Lucian Fasolă-Mătăsaru.

Citeste continuarea AICI

Foto: Pixabay

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Articole înrudite