-

HIV este detectat adesea doar la trei ani după infectare

HIV reprezintă virusul imunodeficienței umane, care provoacă infecția cu HIV. Abrevierea "HIV" se poate referi la virus sau la infecția cu HIV. SIDA reprezintă sindromul imunodeficienței dobândite. SIDA este stadiul cel mai avansat al infecției cu HIV.

HIV atacă și distruge celulele de luptă împotriva infecțiilor sistemului imunitar. Pierderea celulelor CD4 îngreunează organismul să lupte împotriva infecțiilor și anumitor forme de cancer. Fără tratament, HIV poate distruge treptat sistemul imunitar și poate avansa la SIDA. (PM)

Infectarea cu HIV, virusul responsabil pentru SIDA, este în continuare cel mai adesea diagnosticată în Statele Unite, în medie, doar la trei ani după ce o persoană a contractat virusul, potrivit unui raport al autoritătilor sanitare.

Cu toate acestea, această întarziere reprezintă o îmbunătăţire semnificativă în comparaţie cu estimările anterioare de trei ani şi şapte luni în 2011, precizează autorii acestui studiu realizat de Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), pe baza cifrelor din 2015.

Bucurându-se de această "îmbunătătire semnificativă", CDC insistă asupra necesităţii ca aceste persoane cu risc să fie testate mai des, deoarece 40% din noile infectii cu HIV afectează persoane seropozitive care nu sunt constiente de aceasta.

"Dacă sunteti în pericol să fiţi infectaţi cu HIV, faceti-vă testele", insistă Jonathan Mermin, director al Centrului National pentru HIV/SIDA, Prevenirea Hepatitei si a Tuberculozei de la CDC.

"Beneficiile sunt clare: un diagnostic rapid ajută la îmbunătătirea prevenirii", spune el.

Atunci când infecţia cu HIV este diagnosticată mai repede, numărul persoanelor care pot controla virusul (prin terapie antiretrovirală) creşte şi noile infecţii se diminuează", adaugă Brenda Fitzgerald, director CDC.

De aceea, CDC recomandă ca toate persoanele cu vârsta cuprinsă între 13 si 64 de ani să fie testate cel putin o dată în timpul vietii.

Pentru persoanele cu risc crescut de infectie, cum ar fi bărbasii homosexuali si bisexuali activi, autoritătile din domeniul sănătătii consideră că testele ar trebui efectuate cel putin o dată pe an sau la fiecare sase luni.

Aceeasi frecventă este recomandată pentru 42% dintre persoanele care îşi injectează droguri, precum si pentru 59% dintre heterosexualii care prezintă un risc crescut de a contracta HIV.

Dar, potrivit ultimului raport CDC, 29% dintre persoanele homosexuale si bisexuale nu au fost testate pentru HIV în ultimele 12 luni.

Iar un sfert dintre persoanele diagnosticate cu HIV în 2015 au fost infectate timp de sapte ani sau mai mult fără să stie. La bărbatii heterosexuali, timpul median dintre momentul infectiei si diagnostic este de cinci ani, comparativ cu doi ani si jumătate pentru femeile heterosexuale si pentru cele care folosesc seringi pentru a-şi injecta droguri.

Din cele 1,1 milioane de persoane care trăiesc cu HIV în Statele Unite, 85% stiu că sunt infectate, potrivit ultimelor estimări ale CDC.

Sursa: rador.ro

Articole înrudite