-

"Comoara apicolă" cu proprietăți mai puternice decât mierea sau propolisul

Produsele apicole se afla în topul celor mai sănătoase alimente. Cunoaștem cu toții proprietățile binefăcătoare ale mierii și ale derivatelor sale.

Există însă un produs apicol mai puțin cunoscut, care la capitolul proprietăți curative surclasează toate celelalte produse ale stupului. Este vorba despre căpăceală, un produs apicol minune, numit pe bună dreptate "comoara stupului de albine".

Căpăceala este capacul de la fagure, cu care albinele „sigilează” mierea depusă în fiecare celulă a stupului. Aceasta conţine miere, ceară, propolis, enzime şi antibiotice naturale. Pentru a beneficia de beneficiile sale este suficient să sugeţi mierea de pe căpăcel, iar mai apoi să mestecaţi ceara care-l compune.

Nu mai puţin de 400 de principii active şi 45 de substanţe naturale cu rol de antibiotic au fost identificate în componența căpăcelii.

„Mierea din căpăcel are de două ori mai multe beneficii decât cea obţinută prin centrifugare" confirmă Traian Andron, preşedintele Crescătorilor de Albine din Bistriţa-Năsăud.

Datorită substanţelor active din compoziţia sa, căpăceala reuşeşte să regleze metabolismul organismului, să amelioreze şi să vindece multe boli.
Iată care sunt cele mai importante calități terapeutice ale căpăcelii: este dezinfectantă, bactericidă, ajută la tratarea sinuzitelor și a afecțiunilor căilor respiratorii (amigdalita, laringita, faringita, bronșita, tusea convulsivă).
Doza uzuală recomandată este de 1-3 linguri pe zi pentru adulți și 1-3 lingurițe pe zi pentru copii. Căpăcelele trebuie mestecate și după ce gustul mierii s-a terminat, ceara având un efect benefic asupra cavității bucale, iar dacă se înghite, ajută și în unele afecțiuni digestive.

Mierea cu căpăceală vindecă bolile respiratorii: laringită, faringită, viroze respiratorii sau astm. Este recomandată și în cazul stomatitei şi paradontozei.

Acest miraculos produs apicol are şi efect de lubrifiere a vaselor de sânge, fiind de mare ajutor în cazul persoanelor care se confruntă cu probleme ale aparatului circulator sau boli degenerative ale vaselor de sânge.

Cura cu căpăceală de fagure este recomandată pentru:
- afecțiuni ale stomacului, în special ulcere, gastrite și pentru calmarea hiperacidității gastrice
- afecțiuni ale ficatului
- afecțiuni cardiace- stimulează activitatea cordului, normalizând ritmul cardiac
- stimularea activității sistemului imunitar., pentru prevenirea infecțiilor respiratorii, dar și infecțiilor urechii
- datorită conținutului ridicat de propolis, este foarte indicat pentru paraziții intestinali
- căpăceala reglează glicemia, fiind o variantă perfectă de tratament pentru prediabetici. Căpăceala de albine poate fi luată și de către diabetici, având un efect pozitiv pe termen lung, alături de tratamentele cu insulină și medicamentele prescrise de medic
- căpăceala de albine este plină de antioxidanți putând avea și efecte anticancerigene. S-a descoperit că propolisul are un efect pozitiv asupra cancerului de prostată, limitând dezvoltarea și înmulțirea celulelor canceroase.

Înainte de a iniția orice fel de terapie, consultă medicul.

Foto: AS

 

 

Articole înrudite