-

Leguma care ţine sub control glicemia şi colesterolul

Un cocktail de vitamine şi minerale care aduce beneficii majore organismului, mai ales în caz de anemie, dar și în perioadele de convalescență sau pe perioada sarcinii.

Arata precum niște boboci lunguieți de flori, cu o culoare alb-gălbuie, însă este una dintre legumele cu foarte puţine calorii, doar 15 unităţi pe suta de grame, de aceea este un ingredient de bază în diete.

Dacă mai adăugăm şi faptul că are acțiuni similare cu cele ale medicamentelor citostatice și că pot susține efectul acestora, sperăm că v-am convins să includeţi andivele în meniul dvs, dacă puneţi preţ pe sănătate.

Andivele nu atrag nici prin culoare şi nici prin gust, însă reprezintă o comoară din punct de vedere nutriţional. Acestea conțin fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, vitamina A, vitamina E, vitamina C și vitamine din complexul B. Cu un conținut de 95% apă, andivele sunt printre cele mai hidratante legume.

În stare proaspătă, această legumă are un gust uşor amărui şi o textură crocantă, dar devine dulceagă şi moale dacă este friptă la grătar, coaptă sau opărită în apă fierbinte cu puţină sare.

Andivele sunt obţinute prin forţarea vegetaţiei unei specii de cicoare, în condiţii de temperatură crescută şi întuneric, de aceea lipsa clorofilei face ca andivele să nu aibă culoarea verde, ci albă.

Datorită conținutui mare de apă, andivele au un puternic efect diuretic, cu beneficii pentru sistemul digestiv. Pot reduce constipația, simptomele indigestiei, însă în stare crudă nu sunt recomandate persoanelor cu ulcer sau gastrită, fiindcă pot crește aciditatea. Tratează afecțiunile hepatice și favorizează secreția bilei.

Consumul regulat de andive sprijină metabolizarea grăsimilor, susţine procesul de digestie şi ajută la combaterea simptomelor şi cauzelor stresului, depresiei şi bolilor cardiovasculare.

De asemenea, andivele sunt bogate în fibre şi insulină, o substanţă care ajută la reducerea nivelului colesterolului şi al zahărului din sânge, fiind astfel recomandate persoanelor diabetice.

Andivele sunt o sursă bogată în kaempferol, o substanţă care se găseşte în majoritatea legumelor crucifere, care are efecte antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene şi cardioprotectoare, ce inhibă dezvoltarea celulelor canceroase şi induce moartea acestora.

Cantitatea mare de calciu din andive este benefică pentru persoanele predispuse la apariţia pietrelor la vezica biliară (litiază biliară), iar vitamina E ajută la menţinerea sănătăţii pielii şi părului.

Datorită conţinutului bogat în vitamina A, andivele sunt indicate în prevenirea sau ameliorarea tulburărilor de vedere (glaucom, cataractă, degenerescenţă maculară) şi a celor dermatologice.

Acidul folic din andive este un compus care ajută la dezvoltarea sănătoasă a fătului şi la prevenirea avortului spontan sau a malformaţiilor congenitale.

Antioxidanţii şi mineralele din andive sunt nutrienţi esenţiali pentru prevenirea declinului cognitiv şi reduc riscul unor boli precum demenţa.

Înainte de a iniția orice fel de terapie, consultă medicul.

Articole înrudite