-

Zarzărele, fructele cu efect de medicament. 9 motive care să te convingă să le consumi

Le folosim la prepararea ţuicii sau la acrirea ciorbelor, însă le ignorăm atunci când este vorba să le consumăm în stare crudă.

Bogate în vitamine din grupul B, vitamina C, vitamina A, proteine, zaharuri, substanţe minerale (potasiu, fier, magneziu, calciu, fosfor) şi acid citric, zarzărele sau corcoduşele au beneficii extraordinare pentru sănătate.

Cu un conţinut ridicat de apă (90%) şi foarte puţine calorii, corcoduşele sunt recomandate şi în curele de slăbire, mai ales sub formă de suc proaspăt. În plus, aceste fructe sunt folositoare tuturor pentru că ajută la revigoarea şi tonificarea organismului.

Iată câteva motive pentru care trebuie să consumi zarzare:

1. Stimulează concentrarea

Consumul regulat de corcoduşe în sezonul cald ajută la îmbunătăţirea funcţiilor cognitive. Cele două minerale, magneziu şi fosfor, stimulează memoria şi funcţiile sistemului nervos.

2. Cresc imunitatea şi protejează împotriva infecţiilor

Corcoduşele oferă organismului o cantitate semnificativă de vitamina C, ajutând astfel la combaterea infecţiilor. Oamenii de ştiinţă afirmă că există mai multă vitamină C în corcoduşele verzi decât în cele coapte, gustul acrişor fiind o dovadă în acest sens.

3. Previn bolile cardiace şi scad colesterolul

Corcoduşele galbene sunt bogate în beta-caroten, în vreme ce fructele de culoare roşie sunt bogate în licopen. Aceşti antioxidanţi cu efect benefic asupra organismului fac ca aceste fructe să devină aliaţi de nădejde în lupta cu anumite afecţiuni. Beta-carotenul din corcoduşe ajută la prevenirea bolilor cardio-vasculare, reduce presiunea arterială şi diminunează colesterolul "rău".

4. Ţin glicemia sub control

Zarzărele verzi în stare crudă sau preparate sub formă de bulion, au puterea de a scădea nivelul glicemiei, fiind de mare ajutor persoanelor care suferă de diabet.

5. Tratează anemia

Cu conţinutul lor ridicat de vitamina C (3,7 mg de vitamina C /100g), corcoduşele sunt excelente pentru persoanele anemice. Acestea tratează stările de oboseala, de epuizare accentuată şi accelerează regenerarea celulară, deci refacerea corpului moleşit. Acestea sunt recomandate si în formarea oaselor la copii, dar şi în menţinerea sănătăţii oaselor la adulţi şi a stărilor de oboseala şi epuizare.

6. Îmbunatăţesc vederea

Datorită conţinutului bogat în vitamina A, consumând zarzăre, puteţi preveni sau trata multe boli oculare.

7. Ajută în tratamentul afecţiunilor respiratorii

Zarzărele sunt utilizate în medicina naturistă pentru grăbirea vindecării bolilor tractului respirator, în special în rândul copiilor. Vitamina C din compoziţia acestor fructe întăreşte sistemul imunitar şi îi creşte randamentul împotriva infecţiilor diverse.

8. Scad riscul de cancer

În afară de îmbătrânirea accelerată a pielii, stresul oxidativ creşte riscul de a dezvolta cancer. Consumând în mod regulat alimente bogate în antioxidanţi, precum zarzărele, veţi reduce riscul de a dezvolta această boală.
Corcoduşele roşii indică prezenţa altor nutrienţi preţioşi, cum este licopenul (eficient în prevenirea mai multor tipuri de cancer), quercetina (flavonoid cu proprietăţi antivirale şi antiinflamatorii) şi acid elagic (fitochimicală cu efect de purificare a sângelui), toate acestea ajutând la reducerea riscului de cancer.

9. Cicatrizează rănile

Zarzărele sunt eficiente în cicatrizarea rănilor. Compresele îmbibate în sucul proaspăt de corcoduşe se aplică direct pe răni timp de câteva minute.

Înainte de a iniția orice fel de terapie, consultă medicul.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.  

Foto: Pixabay

Articole înrudite