-

7 curiozităţi despre bere - cea mai căutată băutură din lume

Berea nu este doar cea mai căutată băutură din lume, ci poate fi şi un remediu eficient împotriva multor afecţiuni dacă este dozată şi consumată aşa cum trebuie.

Pentru că ocupă un loc de cinste în rândul celor mai cunoscute şi mai consumate băuturi din lume, în jurul acestei licori cu gust amărui care a cucerit omenirea, au luat naştere tot feluri de poveşti.

Iată câteva "poveşti adevărate”, mai puţin cunoscute depre bere:

1. Cea mai veche rețetă cunoscută de bere aparține unui tip de bere vechi de 4.000 de ani, fabricat de sumerieni.

2. Deoarece conține etanol antimicrobian, berea era o băutură mult mai sănătoasă decât apa murdară din Nil.

3. Etanolul, substanța din bere care cauzează beția, este un antiseptic puternic, însă nu și un remediu eficient împotriva răcelii. Cantitatea optimă de alcool în sânge pentru a ucide microbii este de peste 60%.
Numai că o asemenea cantitate ar ucide orice băutor. Intoxicarea fatală cu alcool începe de la cantități cuprinse între 0.40 și 0.50%.

4. Cercetătorii de la Universitatea Western Ontario au descoperit că micronutrimentele numite polifenoli dintr-o sticlă de bere de 0.33 litri creează un nivel protector de antioxidanți plasmatici care pot preveni bolile cardiace. Însă dacă bei trei sticle pe zi, beneficiile cardiovasculare ale berii se inversează, din cauza prooxidanților pe care corpul tău îi creează pe măsură ce metabolizează etanolul în exces.

5. Hameiul, agentul amar din bere, apaține familiei Canabaceae, ceea ce înseamnă că hameiul este vărul apropiat al marijuanei.

6. Balonașele de bere sfidează gravitația. Balonașele se deplasează spre centrul paharului, unde rezistența este mai mică, și apoi se revarsă în exterior.

7. Când examinezi berea, încearcă un experiment: înclină paharul ca să vezi dacă spuma se lipește de peretele de sticlă. Dacă da, atunci este o bere de calitate.

Foto: Pixabay