-

5 întrebări fără răspuns despre universul în care trăim

Universul este o noţiune mult prea vastă pentru mintea omului. Oricât am încerca să îl explorăm, tot ne ramân o serie de întrebări fără vreun răspuns.

Întrebări care adâncesc şi mai mult misterul asupra lumii în care trăim.

Stiinţa afirmă că universul există de aproximativ 14 miliarde de ani, însă, în ciuda evoluţiei accelerate a ştiinţei şi tehnicii, acesta prezintă încă multe necunoscute, ce variază de la originea materiei întunecate la dimensiunea spațiului cosmic.

Iată câteva întrebări fundamentale despre univers pentru care nu există încă răspunsuri:

1. Ce a fost înainte de Big Bang?

Unul dintre mai mari mistere ale universului se rezumă la această întrebare: dacă totul a început în urmă cu 14 miliarde de ani cu explozia numită Big Bang, ce a precedat acest eveniment? Nimic... spun oamenii de stiinţă.

Cu toate acestea, nimeni nu poate ști cu certitudine. Orice eveniment care s-a întâmplat înainte ca universul să apară este fără „consecințe observaționale”, ceea ce conduce la ideea că timpul a început în Big Bang.

2. Care este dimensiunea reală a universului?

Dacă savanții știu că universul se extinde, atunci trebuie să însemne că au idee generală și despre cât de mare este cosmosul, nu? Din păcate, nu este așa. Ca să cunoască dimensiunea reală a universului, ar trebui să îi știe forma și viteza de expansiune, printre altele, dar și acestea sunt necunoscute.

3. Cum poate gravitația să fie atât de puternică și atât de slabă în același timp?

Gravitația reprezintă un paradox enervant, care poate fi rezumat cu această întrebare: de ce un simplu magnet de frigider poate sfida atracția gravitațională a unei planete?
Unii oameni de știință consideră că gravitația poate fi la fel de puternică precum celelalte forțe fundamentale (precum electromagnetismul), dar influența ei se diminuează, deoarece se disipează și în alte dimensiuni.

În lipsa unor alte explicații, va trebui să ne mulțumim cu această teorie.

4. Ce este materia întunecată?

Toate sunt compuse din materie barionică: protoni, electroni și neutroni. Până acum trei decenii, astronomii credeau că universul a urmat același model.
Cu toate acestea, descoperiri recente arată că doar 5% din întregul univers este compus din materie barionică, în vreme restul de 95% nici măcar nu poate fi detectat. Oamenii de știință cred că 25% din acest „material necunoscut” constă în materie întunecată, dar nimeni nu poate spune ce este materia întunecată sau din ce este făcută.

5. Viața a apărut numai pe Pământ?

Cei mai mulți considerăm că viața de pe Pământ a început chiar aici, dar acest lucru nu este o certitudine. Oamenii de știință au găsit indicii că viața de pe această planetă ar fi putut proveni de pe Marte, fiind adusă pe Pământ de un meteorit.

Totuși, problema este că savanții nu pot ajunge la un consens nici în ceea ce privește ramura științifică potrivită pentru a răspunde la această întrebare și nici dacă știința însăși poate veni cu o soluție în această chestiune.

Iar lista poate continua cu alte şi alte întrebări fără răspuns, precum: există viaţă extraterestră?… cum a apărut luna?... ce culoare are universul?

Foto: AS