-

Peste 40 de tineri din Bistrița-Năsăud revin în țară, pentru a dezvolta ferme agricole cu bani europeni

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că s-a încheiat sesiunea de primire a solicitărilor de finanțare pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta dedicată Diaspora.

Această sesiune s-a derulat în perioada 4 ianuarie – 5 iulie 2021 și s-au primit în sistem online 256 de cereri de finanțare în valoare de aproximativ 10,5 milioane de euro, prin intermediul submăsurii 6.1 – Diaspora din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014–2020, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

Bistrițenii s-au dovedit a fi cei mai interesați, fiind depuse 46 de cereri de finanțare pentru a se instala pentru prima dată într-o exploatație agricolă.

Banii ce îi pot primi tinerii prin intermediul acestei linii de finanțare sunt 100% nerambursabili și, în prezent, sunt de 40.000 sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole pe care o va dezvolta tânărul fermier.

Finanțarea se acordă sub formă de sumă forfetară în două tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25% din valoarea sprijinului în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare.

Și în județul Bihor, au fost depuse de către tinerii fermieri 42 de solicitări de finanțare în valoare de 1,72 milioane de euro. În Dolj 19 tineri fermieri s-au întors în țară pentru a accesa fonduri europene în valoare de peste 760.000 de euro, iar la Cluj tinerii fermieri au depus 18 solicitări de finanțare însumând 750.000 de euro.

Foto: pixabay

Articole înrudite