Ascultă Radio Antena Satelor Live

Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la depozitare

In incinta ASAS, s-a desfășurat conferința de închidere a proiectului „Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la depozitare”, finanțat prin PNDR, în cadrul submăsurii 16.1A „Sprijin pentru înființarea și funcționarea grupurilor operaționale (GO), dezvoltarea de proiecte pilot, produse și procese în sectorul agricol și pomicol”.

Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la depozitare
Foto: Pixabay

Articol de Antena Satelor, 10 Aprilie 2024, 21:45

Săptămâna trecuta s-a încheiat proiectul „Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la depozitare”, finanțat prin PNDR, în cadrul submăsurii 16.1A „Sprijin pentru înființarea și funcționarea grupurilor operaționale (GO), dezvoltarea de proiecte pilot, produse și procese în sectorul agricol și pomicol”.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Fermierilor din România (AFR), în calitate de membru al grupului operațional.

Despre rezultate obtinute in cadrul proiectului și beneficiile adresate producătorilor, ne-a vorbit directorul de proiect, Ionel Arion.

"În primă instanță, am plecat de la nevoile fermierilor de a depozita și a comercializa pe o perioadă mai lungă fructele pe care le obțin în ferme. Cu toții știm că pe rafturile magazinelor apar doar sezonier tot ceea ce este produs ca fructe, legume din producție internă și ne bazăm foarte mult pe importuri. Ne-am gândit că putem ajuta pe viitor fermierii să facă lucrul acesta, adică să depoziteze ca să poată să vândă pe o perioadă mai lungă. Dar mai sunt pași de făcut.

Noi am făcut un mic salt, în tot ceea ce trebuie făcut în continuare. Trebuie să ținem cont și de faptul că, România este deficitară inclusiv la spațiile de depozitare cu temperatură controlată.Toate aceste neajunsuri, sunt un cumul mai larg și noi ne-am ocupat doar de una din verigi. Daca fructele sau legumele, dacă nu sunt depozitate corespunzător , să ajungă să fie comercializate cu un aspect și cu o calitate superioara, nu pot intra în circuitul economic.

Trei ani la rând s-au făcut cercetări pe fermele din România, pe fermele din arealul Dâmbovița-Argeș. In special pe măr s-a făcut cercetarea. Au facut totul pentru ca să ajungem să comercializăm cât mai mult din producția internă. Pentru că, toți suportăm lipsa de produse autohtone.

Rezultatele proiectului sunt obținute la nivel de laborator deocamdata. In partea a 2-a, ele ar trebui să ajungă în industrie, ca să poată fi produse pe o scară mai largă și să ajungă ca cineva să le producă la nivel comercial

Încă nu știm dacă există o ofertă certă, pentru ca ele să intre în industrie. Cercetătorii au ajuns la un rezultat. Acesta este imbucurator, s-a făcut la scară mică, dar acum trebuie să facă pasul următor.
Pasul următor este să ajung în industrie, să fie comercializate. Noi, fermierii, cei care ne ocupăm de producția agricolă, să putem să le folosim. Mai departe, avem nevoie pe lanț, să existe acele spații cu temperatură controlată pentru a putea ajunge direct la consumator."

Producție mai mică de struguri de vin, dar calitate înaltă și provocări pe piață
Actualitatea agricola 04 Decembrie 2024, 12:56

Producție mai mică de struguri de vin, dar calitate înaltă și provocări pe piață

Anul 2024 a fost unul dificil pentru viticultorii români, marcat de o scădere a producției cu 25% față de 2023, conform...

Producție mai mică de struguri de vin, dar calitate înaltă și provocări pe piață
Provocările și succesul unui an dificil în viticultură
Actualitatea agricola 04 Decembrie 2024, 12:36

Provocările și succesul unui an dificil în viticultură

În cadrul emisiunii „Viața la țară”, realizatoarea Tatiana Mircea a avut-o ca invitată pe Aurelia Vișinescu, viticultor și...

Provocările și succesul unui an dificil în viticultură
Vinul românesc în 2024: un an provocator, dar promițător pentru viticultori
Actualitatea agricola 04 Decembrie 2024, 12:34

Vinul românesc în 2024: un an provocator, dar promițător pentru viticultori

Vinul, parte esențială a tradițiilor românești, rămâne un simbol al muncii și al bucuriei.

Vinul românesc în 2024: un an provocator, dar promițător pentru viticultori
Pestă porcină africană confirmată în două comune din Buzău
Actualitatea agricola 03 Decembrie 2024, 13:20

Pestă porcină africană confirmată în două comune din Buzău

Două focare de pestă porcină africană au fost confirmate în județul Buzău, afectând două gospodării din localitățile Cozieni...

Pestă porcină africană confirmată în două comune din Buzău
APIA: 31 decembrie, termen limită pentru depunerea cererilor de finanţare pentru motorina utilizată în agricultură, pentru 2025
Actualitatea agricola 02 Decembrie 2024, 15:58

APIA: 31 decembrie, termen limită pentru depunerea cererilor de finanţare pentru motorina utilizată în agricultură, pentru 2025

Fermierii pot depune, până pe 31 decembrie 2024 inclusiv, cererile de acord pentru finanţare aferente schemei de ajutor de...

APIA: 31 decembrie, termen limită pentru depunerea cererilor de finanţare pentru motorina utilizată în agricultură, pentru 2025
Preşedintele Agenţiei pentru Protecţia Mediului susţine că trufele româneşti ar putea dispărea din cauza braconierilor
Actualitatea agricola 29 Noiembrie 2024, 10:43

Preşedintele Agenţiei pentru Protecţia Mediului susţine că trufele româneşti ar putea dispărea din cauza braconierilor

Trufele româneşti ar putea deveni tot mai rare şi chiar ar putea dispărea în următorii ani, din cauza braconierilor, care...

Preşedintele Agenţiei pentru Protecţia Mediului susţine că trufele româneşti ar putea dispărea din cauza braconierilor
Agricultura românească, între provocările crizelor multiple și perspectivele de redresare
Actualitatea agricola 28 Noiembrie 2024, 15:47

Agricultura românească, între provocările crizelor multiple și perspectivele de redresare

Anul 2024 a fost unul dintre cei mai dificili pentru agricultura românească, confruntată cu o serie de crize suprapuse, care...

Agricultura românească, între provocările crizelor multiple și perspectivele de redresare
Mai multă carne de porc românesc de sărbători, dar viitor incert pentru producători
Actualitatea agricola 28 Noiembrie 2024, 15:39

Mai multă carne de porc românesc de sărbători, dar viitor incert pentru producători

Anul acesta, românii pot aștepta o diversitate mai mare de carne de porc autohtonă pe mesele de sărbători, datorită unei...

Mai multă carne de porc românesc de sărbători, dar viitor incert pentru producători