Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la depozitare
In incinta ASAS, s-a desfășurat conferința de închidere a proiectului „Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la depozitare”, finanțat prin PNDR, în cadrul submăsurii 16.1A „Sprijin pentru înființarea și funcționarea grupurilor operaționale (GO), dezvoltarea de proiecte pilot, produse și procese în sectorul agricol și pomicol”.
Articol de Antena Satelor, 10 Aprilie 2024, 21:45
Săptămâna trecuta s-a încheiat proiectul „Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la depozitare”, finanțat prin PNDR, în cadrul submăsurii 16.1A „Sprijin pentru înființarea și funcționarea grupurilor operaționale (GO), dezvoltarea de proiecte pilot, produse și procese în sectorul agricol și pomicol”.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Fermierilor din România (AFR), în calitate de membru al grupului operațional.
Despre rezultate obtinute in cadrul proiectului și beneficiile adresate producătorilor, ne-a vorbit directorul de proiect, Ionel Arion.
"În primă instanță, am plecat de la nevoile fermierilor de a depozita și a comercializa pe o perioadă mai lungă fructele pe care le obțin în ferme. Cu toții știm că pe rafturile magazinelor apar doar sezonier tot ceea ce este produs ca fructe, legume din producție internă și ne bazăm foarte mult pe importuri. Ne-am gândit că putem ajuta pe viitor fermierii să facă lucrul acesta, adică să depoziteze ca să poată să vândă pe o perioadă mai lungă. Dar mai sunt pași de făcut.
Noi am făcut un mic salt, în tot ceea ce trebuie făcut în continuare. Trebuie să ținem cont și de faptul că, România este deficitară inclusiv la spațiile de depozitare cu temperatură controlată.Toate aceste neajunsuri, sunt un cumul mai larg și noi ne-am ocupat doar de una din verigi. Daca fructele sau legumele, dacă nu sunt depozitate corespunzător , să ajungă să fie comercializate cu un aspect și cu o calitate superioara, nu pot intra în circuitul economic.
Trei ani la rând s-au făcut cercetări pe fermele din România, pe fermele din arealul Dâmbovița-Argeș. In special pe măr s-a făcut cercetarea. Au facut totul pentru ca să ajungem să comercializăm cât mai mult din producția internă. Pentru că, toți suportăm lipsa de produse autohtone.
Rezultatele proiectului sunt obținute la nivel de laborator deocamdata. In partea a 2-a, ele ar trebui să ajungă în industrie, ca să poată fi produse pe o scară mai largă și să ajungă ca cineva să le producă la nivel comercial
Încă nu știm dacă există o ofertă certă, pentru ca ele să intre în industrie. Cercetătorii au ajuns la un rezultat. Acesta este imbucurator, s-a făcut la scară mică, dar acum trebuie să facă pasul următor.
Pasul următor este să ajung în industrie, să fie comercializate. Noi, fermierii, cei care ne ocupăm de producția agricolă, să putem să le folosim. Mai departe, avem nevoie pe lanț, să existe acele spații cu temperatură controlată pentru a putea ajunge direct la consumator."