Ascultă Radio Antena Satelor Live

Întreţinerea plantaţiilor de cais

Tăierile de formare ale caisului trebuie făcute pe cât posibil în perioada de vegetaţie şi au drept scop formarea scheletului coroanei într-un timp cât mai scurt. Nu se vor face tăieri severe, mai ales în uscat, deoarece acestea stimulează creşterea şi aşa mare a pomilor tineri şi întârzie intrarea pe rod. Pentru deschiderea unghiurilor de inserţie mici, la unele soiuri, se recomandă tăieri de transfer pe ramificaţii laterale, în vederea consolidării acestora şi evitarea dezbinării mai târziu, sub greutatea fructelor.

13 Ianuarie 2014, 08:05

În livezile mature, tăierea se face anual, pentru normarea încărcăturii de rod. Ca moment de execuţie, tăierea trebuie făcută cât mai târziu, după trecerea pericolului îngheţului de revenire, sau dacă au fost afectaţi o parte din muguri, tăierea se poate face după legarea fructelor, păstrând astfel fructele legate. În cazul în care semischeletul este prea lung sau degarnisit, acesta este indicat a se scurta pentru fortificare. Ramurile care nu au rod se scurtează în cep, pentru a stimula formarea ramurilor de rod de înlocuire, iar în partea superioară a coroanei, unde de obicei pierderile prin îngheţ sunt mai mici, se lasă o încărcătură mai mare (tăiere de compensare).

Tăierea plantaţiilor de cais se pot efectua cu succes numai în verde, prin intervenţii de rărire şi întreţinere a coroanei efectuate după recoltarea fructelor, iar în uscat, se fac eventual, numai tăieri de corectare. La cais, deoarece este o specie pretenţioasă la lumină, apare tendinţa de creştere pe verticală a pomilor, depăşind limitele normale (înălţimea nu trebuie să depăşească distanţa dintre rânduri) cu efecte negative asupra pomilor datorită umbriri reciproce a acestora şi degarnisirea părţii bazale a coroanei. Plafonarea înălţimii este obligatorie pentru a putea menţine echilibrată coroana în plan vertical. Pentru aceasta, axul pomului se suprimă deasupra unei ramuri laterale bine consolidate (de cel puţin 3-4 ani), care nu mai revine spre verticală ca ax.

În a doua parte a perioadei de fructificare a caisului, sunt necesare tăieri mai severe, chiar la nivelul scheletului, pentru a stimula creşterea şi a menţine coroana garnisită în partea inferioară şi centrală, cu păstrarea zonei de fructificare care tinde să migreze către periferie.

Întreţinerea solului se face ca şi la alte specii. În livezile tinere, intervalele se cultivă cu specii agroalimentare, iar în cele mature, de obicei solul se menţine lucrat sau erbicidat, deoarece în zona de cultură a caisului, cantitatea de precipitaţii fiind mică, nu permite înierbarea fără aportul apei din irigare. Pe rând, indiferent de întreţinerea intervalului, solul se lucrează, pentru a asigura un regim aerohidric bun sistemului radicular. Pentru îmbogăţirea solului în substanţă organică, alternativ din două în două intervale, se pot semăna toamna îngrăşăminte verzi care se încorporează la începutul verii următoare.

Mutațiile genetice care au făcut posibilă cultivarea orezului
Agrotehnica 25 Februarie 2024, 17:47

Mutațiile genetice care au făcut posibilă cultivarea orezului

Aplicații în prevenirea împrăștierii semințelor și creșterea randamentului orezului.

Mutațiile genetice care au făcut posibilă cultivarea orezului
Cercetătorii creează o nouă metodă de împachetare pentru depozitarea mai sigură a alimentelor
Agrotehnica 24 Februarie 2024, 17:53

Cercetătorii creează o nouă metodă de împachetare pentru depozitarea mai sigură a alimentelor

Pentru a combate bacteriile care ajung pe alimente după ce acestea sunt cultivate, doi cercetători au creat un strat de oțel...

Cercetătorii creează o nouă metodă de împachetare pentru depozitarea mai sigură a alimentelor
Hidroponia și acvacultura
Agrotehnica 23 Iulie 2023, 21:58

Hidroponia și acvacultura

Agricultura include forme de cultivare precum hidroponia și acvacultura. Ambele implică agricultura în apă. Hidroponia este...

Hidroponia și acvacultura
Ce trebuie să știi despre cultivarea șofranului
Agrotehnica 17 Iulie 2023, 21:36

Ce trebuie să știi despre cultivarea șofranului

Șofranul (Crocus stativus) a fost şi rămâne cel mai scump condiment din lume, considerat "aurul roşu" al gastronomiei, a...

Ce trebuie să știi despre cultivarea șofranului
Abator într-o fermă biodinamică
Agrotehnica 02 Mai 2023, 10:48

Abator într-o fermă biodinamică

De-a lungul deceniilor, fermierilor le-a devenit din ce în ce mai greu să găsească abatoare în apropierea fermei lor, din...

Abator într-o fermă biodinamică
Agricultura regenerativă: acolo unde inovația se întâlnește cu tradiția
Agrotehnica 30 Martie 2023, 18:23

Agricultura regenerativă: acolo unde inovația se întâlnește cu tradiția

Agricultura intră într-o eră transformatoare. Deși revoluția verde a avut succes în a hrăni o populație umană în creștere...

Agricultura regenerativă: acolo unde inovația se întâlnește cu tradiția
Conservarea solului agricol: 3 reguli de urmat
Agrotehnica 16 Februarie 2023, 06:30

Conservarea solului agricol: 3 reguli de urmat

Agricultura pentru conservarea solului (ACS) trebuie să se rupă de modelul convențional pentru cultivarea solului. În ultimul...

Conservarea solului agricol: 3 reguli de urmat
Tipuri de ferme, în practica agricolă contemporană
Agrotehnica 15 Februarie 2023, 13:02

Tipuri de ferme, în practica agricolă contemporană

De-a lungul anilor, fermierii au dezvoltat mai multe tipuri de agricultură, în funcție de cantitatea produsă și de produsul...

Tipuri de ferme, în practica agricolă contemporană