Fermierii din sectorul ovin pot depune cereri pentru sprijin financiar până pe 21 martie
Crescătorii de ovine pot solicita sprijin financiar, termenul-limită pentru depunerea cererilor fiind 21 martie.

Articol de Petruț Mazilu, 26 Februarie 2025, 15:49
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) primeşte cereri din partea potenţialilor beneficiari de acordare a unui sprijin financiar de urgenţă în agricultură pentru sectorul de creştere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile.
Schema de sprijin financiar se aplică pe întreg teritoriul României şi are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul creşterii ovinelor/caprinelor pentru pierderile economice ca urmare a fenomenului climatic nefavorabil, seceta pedologică din agricultură manifestată în perioada septembrie 2023 şi august 2024.
Resursele financiare alocate acestei scheme de sprijin de urgenţă sunt de 238,8 milioane de lei (echivalentul sumei de 48 de milioane de euro, stabilit la cursul de schimb de 4,9749 lei pentru un euro).
Din această sumă, 107,5 milioane de lei, echivalentul a 21,6 milioane de euro, reprezintă finanţare externă nerambursabilă prin Fondul European de Garantare Agricolă, iar 131,5 milioane de lei, echivalentul a 26,4 milioane de euro se asigură de la bugetul de stat.
Cererile se depun la Centrele judeţene/locale ale APIA, respectiv Centrul APIA din Municipiul Bucureşti, unde solicitantul a depus cererea de plată pentru anul 2024 / pe raza judeţului unde solicitanţii au sediul social/domiciliul sau unde deţin exploataţia cu cod ANSVSA cu efectivul cel mai mare.
Centrele APIA pun la dispoziţie cereri pretipărite, inclusiv documentul transmis electronic de utilizatorii Sistemului Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor - SNIIA.
Cererile de solicitare a sprijinului financiar de urgenţă se înmânează personal beneficiarului în vederea verificării, completării coordonatelor bancare/trezorerie, însuşirii, asumării datelor şi a semnării acestora.
Documentele depuse în copie de către beneficiar vor purta sintagma 'conform cu originalul', vor fi datate şi însuşite prin semnătură de către beneficiar.
Sprijinul financiar de urgenţă este în cuantum de 248 lei/cap de animal tineret femel ovin/caprin şi se acordă pentru un efectiv de tineret femel ovin/caprin cuprins între 50 capete/exploataţie cu cod ANSVSA - 300 capete/beneficiar.
Solicitanţii cu un efectiv mai mare de 300 de capete tineret femel ovin/caprin beneficiază de sprijin financiar de urgenţă calculat la nivelul a maximum 300 de capete tineret femel ovin/caprin per beneficiar, cu condiţia să deţină minim 50 capete de tineret femel ovin sau caprin/fiecare exploataţie cu cod ANSVSA.
Plata sumelor reprezentând sprijinul de urgenţă se efectuează până la data de 30 aprilie, cu posibilitatea efectuării plăţii şi după această dată, însă numai pentru conturile invalide şi nu mai târziu de 30 iunie 2025.