Cămaşa oltenească, reper de vestimentaţie rafinată şi obiect de colecţie
Cămaşa oltenească, element de patrimoniu care poartă în sine istoria locului şi a neamului, de multe ori uitată prin lăzile de zestre sau prin poduri, continuă să rămână atât un semn de reprezentare în lume, cât şi un reper de vestimentaţie şi obiect de colecţie.
24 Iunie 2023, 15:25
În Dolj, vetre importante ale costumului popular sunt la Dăbuleni, unde a existat o contopire a tehnicilor cu cele din zona Romanaţi, Cârna, Bistreţ, Poiana Mare, Almăj-Işalniţa, Carpen, Greceşti-Gogoşu, existând diferenţe între zonele judeţului, informeaza Agerpres.
Interpretul de muzică populară Alexandru Lilea, laureat în anul 2017 al Festivalului 'Maria Tănase', colecţionează costume populare din Valea Dunării, dar şi obiecte de ceramică, pristolnice, icoane, lămpi, războaie de ţesut, instrumente muzicale tradiţionale, scoarţe, peşchire, rişchitoare, fuse.
Artistul afirmă că, din perspectivă folclorică, Valea Dunării este ţinutul care, prin particularităţile sale, se distinge de cealaltă parte a Câmpiei Române, aici formându-se cele mai frumoase stiluri muzicale, spaţiul acesta fiind încărcat de o spiritualitate aparte.
Potrivit acestuia, costumul popular de aici se distinge nu doar de cele din alte zone ale ţării, ci şi de costumele din celelalte zone ale Olteniei şi ale Doljului.
El mai spune că cele mai bogate vetre ale costumului popular de pe Valea Dunării sunt la Cârna, Bistreţ, Poiana Mare şi, în special, la Dăbuleni, unde a existat o contopire a tehnicilor cu cele din zona Romanaţi şi unde există cojocul de Dăbuleni, un obiect vestimentar special, dar care este tot mai greu de găsit.
Chiar dacă este reper pentru fineţea pânzei, rafinamentul cusăturii şi mândria de a o îmbrăca, în zonele din mediul rural nu se mai poartă cămaşa oltenească, însă există unele iniţiative de încurajare a cusutului iei, cum este şi Grupul 'Oltenia coase ie', din care fac parte creatoare de ii din Oltenia, care îşi promovează creaţiile şi pe reţelele de socializare.