Cel mai vârstnic călușar din România, Petre Măsală, a încetat din viață
Artistul popular Petre Măsală, cel mai vârstnic călușar din România, primul argeșean declarat Tezaur Uman Viu de către Ministerul Culturii, în anul 2020, a murit.
Articol de Antena Satelor, 19 Februarie 2024, 12:01
Cunoscut drept cel mai vârstnic vătaf (șef al cetei) de călușari din țară, legendarul dansator popular de la Stolnici a fost în activitate până anul trecut, în vară, aflam de la Constantin Pasol, reporter Radio Antena Satelor.
Un mesager neobosit al folclorului argeșean autentic, Petre Măsală și-a dedicat întreaga viață împărtășind noilor generații arta călușului.
Și-a îndeplinit pe deplin onorabila misiune, așa cum de multe ori a declarat: “ Cât trăiesc, vreau să duc tradiția mai departe”.
Petre Măsală s-a născut la 2 octombrie 1940 în comuna argeșeană Hârsești. A urmat 4 clase până în armată la Hârsești și încă 4 clase la Stolnici, comuna vecină, în anii 70.
A fost brutar (meseria pe care a învățat-o în armată). După armată a fost zilier la CFR pănă în 1965. Din anul 1965 a fost brutar în satul Pădureți, comuna Lunca Corbului, iar din 1967 se transferă, pe același post, în satul Fâlfani, comuna Stolnici. Din anul 1969 până în 1995, când se pensionează pe caz de boală, ocupă postul de brutar principal în satul Stolnici, comuna Stolnici, la Cooperativa de Consum.
Totodată, artistul popular a fost și instructor de dansuri la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti, clasa externă Stolnici. Din 1955 este dansator-călușar, iar din 1962 vătaf al călușarilor din Stolnici.
Potrivit cultura.ro, a învățat dansul călușăresc de la bătrânii satului. Îi plăcea foarte mult să îi însoțească de Rusalii prin bătăturile caselor și să îi vadă cum joacă. A fost luat de ei în ceata călușărească la vârsta de 15 ani (1955), pentru că până atunci nu îi era permis, chiar dacă știa jocul.
Spunea că s-a legat de mic să practice cu sfinţenie ritualul, "furând Căluşul", de la cetele care străbăteau uliţele satului natal. Nu s-a mai putut lăsa de el şi și-a jurat că „vor curge apele pe el ca apa gârlii Cotmenei, de la primul legământ pe steag căluşăresc”, acceptând să asculte vătaful, să se păstreze curat şi să joace dansul strămoşesc în credinţă.
A instruit generaţii de copii, familii întregi de dansatori din zonă, contribuind la păstrarea şi transmiterea complexului ritual al căluşului. Este, fără doar şi poate, un model!
Mai jos: Ultima filmare a acestuia, din iunie 2023, pe scena Căminului Cultural din comuna natală, Hârsești. O declarație acordată lui Constantin Pașol, la sărbătoarea "Călușul la Hârsești" și Ziua Comunei.